Škole u štrajku, Ministarstvo: Obavezan minimum rada

U školama članicama četiri najveća sindikata prosvete danas su časovi skraćeni ili nema nastave, a iz Ministarstva prosvete upozoravaju na zakonsku obavezu poštovanja minimuma procesa rada, inače slede disciplinski postupci.

.

Prema podacima sindikata u Beogradu nema nastave u Petoj beogradskoj gimnaziji, OŠ "Veselin Masleša", u Školi za dizajn tekstila, gde je većina kolektiva u članstvu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Predsednik sindikalne organizacije u školi za dizajn Zoran Dramićanin rekao je Tanjugu da su svi zaposleni, nastavno i nenastavno osoblje, došli u školu, kako članovi sindikata tako i oni koji nisu sindikalno angažovani, ali da danas nema časova za oko 500 đaka.

Podržali smo zahteve sindikata da danas ne držimo nastavu i da na taj način ukažemo da se ne slažemo sa najavom da prosvetnim radnicima budu smanjene plate, rekao je Dramićanin.

On je istakao i da su prosvetari nezadovljni zato što još nije rešeno ni pitanje platnih razreda.

Načelnik Školske uprave Nišavskog upravnog okruga Živomir Jovanović rekao je Tanjugu da u prepodnevnoj smeni od 119 škola ne radi 33, odnosno 28 odsto.

U četiri škole časovi su skraćeni na 30 minuta. Jovanović je rekao da su nastavnici u školama koje ne rade, ali da ne drže časove.

Iz Ministarstva prosvete podsećaju da je pitanje štrajka regulisano Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.
"Zaposleni u školi ostvaruju pravo na štrajk u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i zakonom kojim se uređuje štrajk. Štrajkački odbor i zaposleni koji učestvuju u štrajku dužni su da štrajk organizuju i vode na način kojim se ne ugrožava bezbednost zaposlenih i učenika, imovine i omogućava nastavak rada po okončanju štrajka, navodi se u Zakonu.

"Nastavnici, odnosno stručni saradnici u školi ostvaruju pravo na štrajk, pod uslovom da obezbede minimum procesa rada škole, u ostvarivanju prava građana od opšteg interesa u osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Minimum procesa rada za nastavnika je izvođenje nastave u trajanju od 30 minuta po času u okviru dnevnog rasporeda i obavljanje ispita, a za stručnog saradnika 20 časova rada nedeljno.

Ako nastavnici, odnosno stučni saradnici škole učestvuju u štrajku ne obezbeđujući minimum procesa rada iz stava 2. ovog člana, direktor škole pokreće disciplinski postupak.

Nastavniku, odnosno stručnom saradniku za povredu obaveze iz stava 2. ovog člana izriče se mera prestanka radnog odnosa. Direktor škole za vreme štrajka organizovanog protivno odredbi stava 2. ovog člana, dužan je da obezbedi ostvarivanje nastave i obavljanje ispita dok traje štrajk", navodi se u Zakonu.

Protest sindikata će početi u 13 sati na Trgu Nikole Pašića, a očekuje se da nastave ne bude u 800 do 1.000 škola, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević na zajedničkoj konferenciji čelnika sindikata.

Prosvetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

Prema Matijevićevim rečima, prosvetari ne traže povećanje plate nego da im se ne smanjuje zarada jer će u tom slučaju svi doći na "minimalac".

On je pozvao kolege da dođu na protest i podsetio da Srbija od svih evropskih zemalja najmanje izdvaja za obrazovanje. "Smanjenje zarada u obrazovanju predstavlja guranje u bunar srpske budućnost", rekao je Matijević.

Predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović istakao je da je obrazovanje decenijama ispod proseka i zamerio državi što nije mogla da finansira ni učescće Srbije u narednom ciklusu PISA istraživanja.
"Mi smo na koloseku koji vodi u centralnu Afriku, a ne u Evropu", rekao je Živanović, a predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da "ovu državu prosveta uopšte ne interesuje".
Učenicima koji zbog današnjeg najavljenog protesta prosvetnih radnika neće imati časove, nastava će biti nadoknađena, izjavio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević.

Izvor: Tanjug