SZO: Vakcina protiv ebole možda u januaru

Vakcina protiv smrtonosnog virusa ebole mogla bi da se nađe u eksperimentalnoj upotrebi na terenu do januara, ukoliko do decembra u kliničkim studijama bude potvrđeno da je bezbedna, saopštila je visoka zvaničnica Svetske zdravstvene organizacije dr Mari Pol Kini.

.

Klinička ispitivanja koja se planiraju ili su u toku u Evropi, Africi i SAD, praćena su zalaganjem vlada za hitnu primenu zvanično odobrene vakcine protiv virusa ebole, rekla je Kini, pomoćnik generalnog direktora za zdravstvene sisteme i inovaciju u SZO, a preneo AP.

Ona je novinarima u Ženevi rekla da ukoliko se vakcina pokaže kao bezbedna, desetine hiljada doza bi mogle da budu primenjene u ispitivanju u zapadnoj Africi u januaru.

Ruska agencija RIA Novosti prenela je izjavu Kinijeve, da bi prve vakcine mogle da budu testirane na ljudima u naredne dve sedmice.

U ovom trenutku ne postoji zvanično odobren lek za ebolu, međutim, Rusija, zajedno sa Velikom Britanijom, SAD, Japanom i Kanadom, radi na vakcini.

Epidemija ebole izbila je u Gvineji u februaru i proširila se na Liberiju, Sijera Leone i Senegal, a nekoliko slučajeva bolesti zabeleženo je i izvan zapadne Afrike.

Prema podacima SZO, od 17. oktobra, više od 4.500 ljudi je umrlo od ebole, a registrovano je više od 9.200 slučajeva gde je potvrđeno, postoji verovatnoća ili se sumnja na prisustvo tog virusa.

Izvor: Tanjug