Isplaćeno više od 3,6 milijardi pomoći, biće i za ostale

Novčanu pomoć u ukupnom iznosu od 3,635 milijarde dinara do danas je primilo više od 15.000 građana, a iduće sedmice će Vladi Srbije biti predloženo da prihvati i treći program obnove.

.

Direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević je rekao i da ima dovljno novca da svi koji su pretrpeli štetu budu isplaćeni i da je ostalo nešto manje od milijarde dinara.

Do sada je izvršena isplata 15.224 rešenja u iznosu od 3.635.251.528,15 dinara, od čega najviše u Obrenovcu - oko milijardu i po dinara, izjavio je direktor kancelaije dodavši da ne očekuje da će broj rešenja preći 16.000.

Blagojević je za televiziju B92 najavio i da će ove sedmice predložiti vladi usvajanje državnog programa obnove za korisnike oštećenih i srušenih stambenih objekata u majskim poplavama.
"Tu će se podvesti ljudi koji nisu imali pravo na pomoć po dosadašnja dva programa obnove... i nadam se da ćemo sa realizacijom tog programa krenuti jako brzo", rekao je Blagojević.

On je naveo i da su nam "na dohvat ruke" donacije u vrednosti od 600 miliona dinara koje su namenjene za obnavljanje i zaštitu vodoprivrednih objekata.
"To su donacije u vrednosti od oko 600 miliona dinara koje su nam u ovm trenutku na doihvat ruke i zahvaljujući čemu je moguće da bude raspisano oko 50 postupaka javnih nabavki za oporavak tih objekata", rekao je Blagojević.

On je objasnio i da to znači da su donacije odobrene i da na osnovu toga mogu da krenu javne nabavke za lokacije Ub, Krupanj, Smederevska Palanka, Knjaževac, Surdulica, Valjevo, Negotin, Zaječar, Ćuprija, Jagodina, Bela Palanka, Užice...

Prema njegovim rečima, radi se o donacijama vlada Japana, Italije Alžira, Kanade, Indonezije, Albanije i Bugarske "koje su odobrile predloge projekata Kancelarije".
"Gradimo takođe i 20 brana za bujične vode što je vrlo važna stvar...i to je mehanizam koji je Novi Pazar sačuvao od poplava a pri tome su veoma jeftine za realizaciju", rekao je Blagojević.
Prema njegovim rcecima, vrednost tih brana je oko 60 miliona dinara a biće sagrađene u Krupnju, Malom Zvorniku, Bajinoj Bašti, Ljuboviji, Osečini, Kosjeriću...

Blagojević je negirao da Kancelarija zbog nedostatka sredstava za pomoć odugovlači isplatu novca, ili da na bilo koji način prolongira isplatu.
"To nije tačno i ne postoji razlog da mi u ovom trenutku na bilo koji način odlažemo ili prolongiramo isplatu pomoći", rekao je on podsetivši da Kancelarija postupa po pravosnažnim rešenjima koja dobija od lokalnih samouprava.

Blagojević je naveo i da je Kancelarija do sada postupili po više od 15.000 rešenja i da je "moguće da neko u opštinama Kancelariju koristi kao izgovor".
Izvor: Tanjug