Veliki školski čas: Da se nikad ne ponovi

U kragujevačkim Šumaricama, kraj spomenika "Peto tri" održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas, u znak sećanja na streljanje đaka, profesora i građana Kragujevca u Drugom svetskom ratu, kome je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

.

"Koliko god godina da prođe od streljanja, svaki put kada je Veliki školski čas kao da se tog časa tragedija dešava", rekao je Nikolić novinarima posle muzičko scenskog prikaza u Šumaricama.

Nikolić je istakao da mu je drago što odavanju pomena straljanima prisustvuje veliki broj dece koja su došla da saznaju istinu i našu tešku prošlost.

Manifestacijom Veliki školski čas, Kragujevac i Srbija ove godine svetu šalju poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin iz Drugog svetskog rata, kada su nemačke okupacione snage u tom gradu i njegovoj okolini straljale hiljade nedužnih muškaraca, žene i dece, među kojima su bili i đaci i profesori Gimnazije.

Na Velikom školskom času, beogradski i kragujevački glumci izveli su muzičko-scenski program sačinjen od delova iz više od 30 poema i drama koje su napisali domaći i strani autori u znak sećanja na streljane u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu.
Izbor delova iz poema i drama, izvedenih u protekle tri decenije na Velikom školskom času, priredio je kragujevački književnik Vidosav Stevanović.

Velikom školskom času prisustvovali su i vence kraj spomenika "Peto tri" položili pored predsednika Nikolića i predstavnici Skupštine Srbije, Vlade Srbije, ambasadori Nemačke, Rusije, Belorusije, Slovačke i Palestine, predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica, delegacije 14 gradova pobratima Kragujevca, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.
Manifestaciji su prisustvovali brojni građani, među kojima i potomci streljanih.

Nemačke okupacione snage streljale su 20. i 21. oktobra 1941. godine više hiljada civila u znak odmazde i taj događaj se smatra jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Republike Srbije u Drugom svetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da je streljano 2.792 građanina, zato što za toliko osoba raspolažu podacima - ko su, gde su i kada rođeni, i čime su se bavili.
Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Od 2011. godine, 21. oktobar je i državni praznik, a za Kragujevac je i poseban datum koji se obeležava brojnim manifestacija tokom oktobra.

Izvor: Tanjug