Mladi matematičari doneli nagrade iz Bukurešta!

Učenici Matematičke gimnazije iz Beograda osvojili su dve srebrne i sedam bronzanih medalja na međunarodnom takmičenju iz informatike i fizike u Bukureštu.

.

„Naši učenici su postigli izuzetan uspeh, imajući u vidu da se prvi put takmiče na ovom međunarodnom takmičenju i da na takmičenju učestvuju ekipe koje su sa svojim timovima već osvojile najsjajnija odličja na Svetskoj Olimpijadi iz informatike", navodi se u saopštenju Matematičke gimnazije.

Zadaci su bili veoma zahtevni i po koncepciji isti kao na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike. Takmičenje se odvijalo u dva takmičarska dana, po pravilima Međunarodne olimpijade iz informatike, a učestvovalo je 15 ekipa iz 8 zemalja.

Na takmičenju iz informatike srebrnu medalju osvojio je Filip Vesović, dok su bronzane medalje osvojili Srđan Matković, Ognjen Đuričić i David Davidović.

Na takmičenju iz fizike učestvovala su dva tima iz Srbije.

Prvi tim su činili učenici Matematičke gimnazije i osvojili su pet medalja: srebrnu je osvojio Marko Šušnjar, a bronzane Dušan Đorđević, Marko Purić, Stefan Đorđević i Vuk Radović.

U drugom timu, srebrne medalje osvojili su Miloje Đukanović iz lozničke gimnazije, Jovan Jovanović iz 13. beogradske gimnazije, dok su bronzane medalje osvojili Janko Šušerčić iz Prve kragujevačke gimnazije, Marija Šindik iz Matematičke gimnazije i Stefan Joka iz novosadske gimnazije.

Izvor: tanjug