Srbija i Rusija - iskreno prijateljstvo i dobra budućnost

Srbiju i Rusiju povezuju iskreno i veliko prijateljstvo, kao i zajednička prošlost i dobra budućnost, poručili su danas na predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ruski predsednik Vladimir Putin.

.

Ruski predsednik boravi danas u Beogradu gde prisustvuje obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Pre početka vojne parade koja je zakazana za 15.30 predviđeno je potpisivanje više međudržavnih sporazuma.

Nikolić je u razgovoru sa Putinom rekao da Srbija u Rusiji vidi iskrenog i velikog prijatelja i da je pomoć te zemlje dragocena u očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integritreta posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija.
"Znam da taj princip čuvate iako biste možda mogli drugačije", rekao je Nikolić i dodao da Srbija u Rusiji vidi svog velikog saveznika, saradnika i partnera i da neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošim ponašanjem prema Rusiji.

On je istakao da Srbija danas nema neprijatelja, da ima manjih i većih prijatelja i ponovio da u Rusiji vidi velikog prijatelja.

Predsednik Rusije poručio je da dve države imaju puno toga zajedničkog u prošlosti, a da pred sobom imaju dobru budućnost.

On je podsetio da su pre 70 godina vođene borbe za oslobođenje Beograda ocenivši da je to bila "zajednička borba za ispravnu stvar".

Kada je reč o Kosovu, Putin je rekao da zvanična Moskva zauzima principijelan stav koji se ne zasniva samo na prijateljskim odnosima dve zemlje već i na međunarodnom pravu.
"To je principijelan stav koji neće podleći nikakvoj promeni", rekao je Putin.

Putin se potom sastao i sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem koji je poručio da Srbija nikada neće zaboraviti učešće ruskih trupa i veliki broj polozenih života da bi Srbija danas bila slobodna.

Vučić je rekao da je dobra vest za obojicu i to što robna razmena dostiže do 26 milijardi dolara, kao i da je Srbija jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso u Rusku Federaciju. Vučić je dodao da će taj izvoz ubuduće biti i veći i da je Srbija spremna za to.

Vučić je zamolio Putina da omogući uvoz Fijata iz Jragujevca u Rusku Federaciju.
"Ja ću danas da iskoristim priliku da vas molim. Vi znate da u Srbiji proizvodimo Fijat. To je naše vozilo napravljeno u Kragujevcu i ako možete da Srbiji omogućite izvoz tih vozila u Rusku Federaciju", rekao je Vučić.

Putin je izjavio da se trgovinsko-ekonomski odnosi Srbije i Rusije uspešno razvijaju, te da će na današnjim sastancima biti puno tema za razgovor, uključujući i kvote za izvoz automobila Fijat u Rusiju.
"Imamo o čemu da razgovaramo. To uključuje i automobilsku industriju. Imajući u vidu naše odnose, mogli bismo da se dogovorimo o nekim kvotama za izvoz automobila u Rusiju", rekao je Putin.

Kao jednu od oblasti koja ima prespektivu za dalji razvoj saradnje Putin je naveo poljoprivredu.
"Mislim da je za Srbiju povoljan momenat da zauzme mesto na ruskom trižzistu. Štaviše, možemo da razogavamo o saradnji u organizaciji investicionog procesa sa naše strane i kreditiranju srpskih poljoprivrednih preduzeća", rekao je Putin.

Predsednik Rusije sletao je danas na aerodrom Nikola Tesla nešto posle 12 časova gde su ga pored predsednika Srbije dočekali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Srbije u Moskiv Slavenko Terzić.

Nikolić i Putin su potom na Groblju oslobodilaca Beograda, gde ih je dočekao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, odali počast palima za oslobođenje.

Oni su posle intoniranja himni Srbije i Rusije položili vence na spomenik Oslobodiocima Beograda i Crvenoj armiji, posle čega su se upisali u spomen knjigu. Na Groblju je sahranjeno 1.400 pripadnika narodnooslobodilačke vojske i 818 crvenoarmejaca.

Ispred groblja bili su okupljeni predstavnici Srpskog sabora Zavetnici i pokreta Naši koji su nosili zastave Rusije i stare Rusije uzvikujući "Putine Srbine".

Putinu je nešto posle 13 časova priređen svečani doček ispred Palate "Srbija" uz najviše državne i vojne počasti.

Nikolić je nakon razgovora uručio Putinu Orden na velikoj ogrlici predsedniku Ruske Federacije, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije, a obraćajući mu se poručio je:
"Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosis najviši srpski orden", kazao je Nikolić.

Oko 15.30 potpisano je više sporazuma sa ruskom delegacijom.

Potom će se Vučić i Putin obratiti medijima, a nakon toga počeće vojna parada na kojoj će govoriti predsednici Nikolić i Putin.