Vojna parada "Korak pobednika" - ruske "Laste" oduševile građane

Piloti ruske avio-grupe "Striži" danas su nad Beogradom u avionima "mig 29" prikazli akrobatsko umeće u vazduhu, čime je završena vojna parada organizovana povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

.

Piloti četiri aviona prikazali su vrhunske sposobnosti, kreirajući razne formacije u vazduhu što je odduševili građane, isto kao i samostalni let na petom avionu, takođe pripadnika popularnih "Lasta".

Prethodno su piloti aviona i helikoptera Vojske Srbije priredil svojevrsni defile u vazduhu, uz demontstriranje visokog umeća, što su građani takođe propratili sa velikim odobravanjem.

Uprkos kiši koja je padala tokom vojne parade i ostale jedinice, uključujući i pripadnike Garde Vojske Srbije, koja je izvela počasni egzicir, prikazale su visok nivo obučenosti.

Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prvi put posle 29 godina održana je kod Palate "Srbija" i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije.

Paradu su organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike, a komandant je, po naređenju ministra odbrane, bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

Uz motorna i borbena vozila, tenkove, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, prikazani su i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri.

Posetiocima su prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalazile su se letelica Vojske Srbije - helikopteri tipa "Gazela", "M-8" i "M-17", lovačko bombarderska avijacija - avioni "Mig 21" i "Mig -29", kao i avioni "Orao" "Galeb" i transportni avion "An 26".

U sastavu ešalona Rečne flotile, koja je izvela defile po Dunavu, bili su brodovi, desantno-jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac".

Na paradi su predsavljeni samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", top haubica "Nora", tenkovi M-84, raketni sistemi "Neva" i "Kub", protivavionski topovi "Bofors".

Vojnoj paradi prisustvovali su predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimi Putin, kao i mnogobrojni garđani koji su aplauzima pozdravljali pripadnike Vojske Srbije.

Paradi su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, premijer nekadašnje SRJ Momir Bulatović.

Tu su bili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, crkveni velikodostojnici, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i brojne javne ličnosti.

Spektakl i po kiši

Najuporniji Beograđani nakon dva sata iščekivanja pozdravili su gromoglasnim aplauzom i povicima sa Kalemegdana rečnu flotilu koja se Dunavom zaputila ka Ušću gde je obeležena 70. godišnjica oslobođenja Beograda.

Nakon dva sata i nekoliko pljuskova koji su rasterali jedan deo građana, pojavilo se nekoliko helikoptera iz kojih su skočili padobranci noseći ruske i srpske zastave.

Desant padobranaca na ušće Save u Dunav pratila je rečna flotila, a sa brodova, prolazeći pored Kalemegdana, građanima su otpozdravljali mornari.

Zaintresovani građani za posmatranje letačkih akrobacija Akro grupe "Striži" najpre su negodovali zbog kašnjenja cele Parade, ali su potom oduševljeno gledali u nebo diveći se umeću ruskih pilota.

Jedan broj Beograđana koji je pratio Vojnu paradu "Korak pobednika" nosio je majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i srpske zastave, a na Kalemegdanu su se mogle kupiti značke na kojima je slika šefa ruske države.

Najveće interesovanje za defile rečne flotile i avio akrobacija vladalo je među najmlađima koji su tu ostali do kraja manifestacije uprkos kiši.

Na Kalemegdanu građani su Vojnu paradu mogli da prate putem video bima, dok su brojni Beograđani gledali prenos preko televizora.

POGLEDAJTE KAKO JE BILO NA PARADI!