Dodik ostaje predsednik Republike Srpske

Aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ostaje na toj funkciji i u narednom mandatu, pokazuju najnoviji preliminarni rezultati Centralne izborne komisije (CIK). Novi članovi Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, pokazuju preliminarni, nezvanični i nekompletni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) objavljeni danas.

.

Aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ostaje na toj funkciji i u narednom mandatu, pokazuju najnoviji preliminarni rezultati Centralne izborne komisije (CIK).

Kako je precizirano, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je osvojio 264.051 glasova, odnosno 47,10 odsto, dok je Dodikov protivkandidat Ognjen Tadić iz Saveza za promene imao 253.211 glasova, odnosno 45,16 procenata.

Potpredsednik Srpske ponovo je Ramiz Salkić iz koalicije Domovina sa 15.552 glasa.

Prema broju osvojenih glasova slede Dragomir Jovičić (Stranka pravedne politike) sa 6.525 glasova, Sejfudin Tokić (A-SDA) - 5.738, Enes Suljkanović (SDP) sa 3.967, Emil Vlajki (PESP) - 2.846 glasova...

Kako je saopštila Komisija, prenosi portal Klix.ba, za ovaj nivo vlasti obrađeno je 592.709 glasova i 1.917 od 2.243 biračka mjesta. Ukupno nevažećih listića je bilo je 32.068.

Dodik je na stranačkoj konferenciji za novinare u Banjluci, pre objave rezultata, izjavio da mu je žao zbog rezultata glasanja za člana Predsedništva BiH i da "ne može da veruje" da su Srbi tako odlučivali, znajući da Mladenu Ivaniću podršku daju Bošnjaci i međunarodna zajednica.

Nakon što su u SNSD-u potvrdili da kandidat Saveza za promene za srpskog člana Predsedništva BiH, Ivanić, prema njihovim rezultatima ima 100 glasova više od njihove kandidatkinje Željke Cvijanovć, Dodik je rekao da on još ne veruje u Ivanićevu pobedu.

On je dodao da će, ako i bude tako "na njoj biti jedan akcenat podaništva zahtevima Bošnjaka, te međunarodne zajednice koja neće oklevati da ispostavi račune Ivaniću".

Dodik, ipak, naglašava da u stranci očekuju da će biti neizvesno do kraja i dodaje da kada su sinoć govorili o razlici "nažalost nisu uključili bošnjačke glasove".

Aktuelni predsednik Srpske je, između ostalog, naveo da je sve to "omogućilo da preživi antisrpska politika koja će se ogledati na poziciji Ivanića", prenosi Fena.

Kako je dodao, njegova pobeda protiv kandidata opozicije Ognjena Tadića za predsednika Srpske, je "izvesna" i oseća se kao "novi-stari predsednik", uz napomenu da će komotna skupštinska većina omogućiti rad u Narodnoj skupštini.

S druge strane, kaže da će sačekati rezultate za Predstavnički dom parlamenta BiH, ali očekuje isti broj mandata kao i sada, kao i da će u Savetu ministara BiH imati partnerstvo s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

Dodik je potvrdio da je zvao predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mladena Bosića, ali mu se on nije javio na telefon.
"U svemu ovome najveći politički magarac je ispao SDS, koji je izgubio predsednika RS-a, izgubili su i parlament RS i BiH, ništa nisu dobili i treba očekivati da će u SDS-u veoma brzo početi raskol, koji već vidim...", rekao je predsednik SNSD-a.

Dodik tvrdi i da u SDS-u "očekuje neke frakcije" i da će "možda neka biti prihvatljiva i za koaliciju", a za predizbornu kampanju kaže da "nikada nije bila prljavija", ali da je SNSD vodio "dostojanstvenu kampanju".

Aktuelna premijerka Srpske, Cvijanović, poručila je da je zadovoljna rezultatima, ali da će glasovi iz "vreća" odlučiti o pobedniku za srpskog člana Predsedništva BiH.

CIK: Izetbegović, Čović i Ivanić članovi Predsedništva

Novi članovi Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, pokazuju preliminarni, nezvanični i nekompletni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) objavljeni danas.

Kako je potvrđeno iz Komisije, Izetbegović (SDA) je osvojio 226.860 glasova, odnosno 32,74 odsto, Čović (HDZ BiH) 88.994 - 51,52 odsto, a Ivanić (Savez za promene) 279.822, odnosno 48,31 odsto, prenosi portal Klix. ba.

Fahrudin Radončić (SBB) je na drugom mestu u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH sa 187.005 glasova, Emir Suljagić (DF) na trećem mestu sa 105.570 glasova, a Bakir Hadžiomerović (SDP) na četvrtom sa 69.853 glasova.

Najveći protivkandidat Čoviću u nadmetanju za hrvatskog člana Predsedništva BiH, Martin Raguž (HDZ 1990), okončao je na drugom mestu sa 67.948 glasova, Živko Budimir (SPP) je trećeplasiran sa 10.508 i Anto Popović (DF) na poslednjoj poziciji sa 5.273 glasa.

Glavni protivkandidat Ivaniću za mesto srpskog člana u Predsedništva, Željka Cvijanović (SNSD), je drugoplasirana sa 278.845 glasova, a Goran Zmijanjac (Stranka pravedne politike) na trećem mestu sa 20.532 glasa.

Nedostaju još glasovi birača koji su glasali putem pošte, u odsustvu i putem mobilnih timova. Od 3.227.543 upisana birača na centralnom biračkom spisku glasalo je 1.747.244 ili 54,14 odsto, podaci su Centralne izborne komisije.

Ko će uz bošnjačkog i hrvatskog člana, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, činiti kolektivnog šefa države odluciće rezultati nametanja između kandidata vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i opozicionog Saveza za promene - Željke Cvijanović i Mladena Ivanića.

Što se tiče kandidata za hrvatskog člana Predsedništva, CIK je na osnovu prebrojanih dve trećine glasova objavio da Dragan Čović (HDZ BiH) vodi ispred Martina Raguža (HDZ 1990) za 10.000 glasova, što je Čović prokomentarisao kao "briljantnu pobedu“ i "kraj trgovine hrvatskim interesima".

Ipak, prenosi Radio Slobodna Evropa, Raguž je izjavio da se nada da će on dobiti prednost, kada svi glasački listići budu obrađeni.

Takođe, u fokusu je i trka za predsednika Republike Srpske između aktuelnog predsedenika Milorada Dodika i kandidata opozicije Ognjena Tadića, pa se mediji utrkuju ko će brže do informacije o rezultatim izbora u tom segmentu.

Na osnovu do sada objavljenih rezultata, Stranka demokratske akcije (SDA) je najveći pobednik, a Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) najveći gubitnik opštih izbora.

Predsednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je u izbornoj noći izjavio da je očigledna pobeda SDA, naglašavajući da nije prvi, ali ni poslednji put da je SDP bila na vlasti i da je demokratskim putem otišla u opoziciju.

Istovremeno, pozvao je SDA da što pre krene sa uspostavljanjem nove vlasti.

Potpredsednik SDA, Izetbegović, proglašavajući svoju pobedu za člana Predsedništva BiH i pobedu svoje stranke je izjavio da očekuje da konačni rezultati učvrste SDA kao najjaču parlamentarnu stranku, kako na državnom tako i na nivou Federacije BiH.

Ostaje otvoreno pitanje koja bi stranka mogla biti druga po jačini, odnosno broju osvojenih mandata u Parlamentu BiH i Parlamentu Federacije.

Predsednici Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), Fahrudin Radončić i Željko Komšić, izjavili su da njihove stranke imaju prednost i da su osvojili prvu, odnosno drugu poziciju na nivou Federacije BiH.

Zanimljivi su i podaci o rezultatima izbora za skupštine deset kantona u Federaciji, koje će CIK danas objaviti, jer su već sada očigledna iznenađenja u odnosu na prethodne opšte izbore.

CIK: Još se ne zna srpski član Predsedništva BiH

SARAJEVO - Najveći broj glasova za bošnjačkog člana Predsedništva BiH dobio je kandidat SDA Bakir Izetbegović, za hrvatskog člana kandidat HDZ-a BiH Dragan Čović, dok za srpskog člana još nije izvestan siguran pobednik, saopštila je noćas Centralna izborna komisija (CIK) u Sarajevu.

Prema navodima predsednika CIK-a BiH Stjepana Mikića, u trci za srpskog člana Predsedništva BiH, posle 52 posto prebrojanih biračkih mesta, kandidat SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović dobila je 154.656 glasova, a njen najveći suparnik Mladen Ivanić iz Savez za promene ima 153.446 glasova.

"Ovde svakako može doći do drugačijih brojki", rekao je Mikić u ponoć na konferenciji za novinara, prenela je Hina.

Za srpskog člana Predsedništva obrađeni su materijali sa 2.496 biračkih mesta, a daleko iza Cvijanovićeve i Ivanića, na trećem mestu je Goran Zmijanjac sa 9.853 glasa.

U trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, posle 76,52 odsto prebrojanih biračkih mesta, Izetbegović ima 194.455 glasova, a najbliži mu je Fahrudin Radončić sa 156.469 glasova.

Slede Emir Suljagić 88.507, Bakir Hadžiomerović 58.955 glasova, Sefer Halilović 51.108, Mustafa Cerić 26.161, Džebrail Bajramović 3.759 glasova, Mirsad Kebo 2893, Halil Tuzlić 2.754 i Adil Žigić 1.322 glasa.

Kada je reč o hrvatskom članu Predsedništva BiH, posle 76,52 odsto prebrojanih biračkih mesta, Čović je osvojio 88.994 glasova, a slede Martin Raguž sa 67.948 glasova, Živko Budimir sa 10.508 i Anto Popović 5.273 glasa, preneo je radio Slobodna Evropa.

Prema podacima CIK, na izborima u BiH glasalo je 54,14 odsto građana.

U Federaciji je glasalo 52,73, a u Republici Srpskoj 56,94 odsto. Kako je objašnjeno, u poređenju sa izborima 2010. izlazak je manji ove godine u procentima, ali je nominalno veći, jer je sada više registrovanih birača.

Iz CIK-a je naglašeno da tek sledi prebrojavanje glasova koji stižu putem pošte, glasova u odsustvu i iz mobilnih timova.