Verbić: Zakon nije problem nego način na koji se sprovodi

Zakon o visokom obrazovanju, na koji studenti imaju zamerke, nije problem sam po sebi, nego način na koji se sprovodi, rekao je danas mistar prosvete Srđan Verbić i istakao da ne zna hoće li studeni odustati od novog protesta, zakazanog za ponedeljak.

.

"Studenti očigledno još od ranije imaju loše iskustvo sa implementacijom Zakona, jer znaju šta sve piše u tom propisu a nikada se ne sprovodi", rekao je Verbić Tanjugu i naveo da je danas na dva odvojena sastanka sa predstavnicima studenata razgovarao o problemima u visokom obrazovanju i da ga razgovori čekaju i sutra.

U ovom trenutku, kako je rekao, Ministarstvo prosvete i studeni zajedno pokušavaju da nađu način kako da se zaista sprovede Zakon.
"Pokušavamo da damo pravno tumačenje za sve ono što piše u Zakonu i osiguramo da ono što su prava studenata, propisana Zakonom, zaista postanu realnost", rekao je Verbić nakon sastanka sa studentima.

Takođe, ujutru će, između ostalog, razgovarati sa predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), krovne organizacije studenata koja je prethodnih dana organizovala proteste u nekoliko univerzitetskih centara, a ministar kaže da od tog sastanka "mnogo toga zavisi".
"Naravno da se SKONUS pita najviše u ovoj situaciji, međutim, svi studenti imaju pravo na mišljenje i iznošenje stavova. Sada je pravi trenutak da o tome razgovaramo, ako smo propustili priliku da razgovaramao pre nego što je donet Zakon, sada je prilika da pričamo kako će se sprovesti Zakon na najbolji način", istakao je Verbić.

On kaže da su razgovori sa studentima naporni ali da su konstruktivni i korisni jer, ikao se rešenje još ne zna, došlo se do suštine, do stvari koje su stvarno najveći problemi.
"Ne znam da li će nakon sutrašnjeg sastanka odustati od protesta ali se nadam da ćemo preći u sledeću etapu kada razgovaramo o suštini a ne blokiramo saobraćaj da bismo rešili probleme koji zapravo i nisu pravi problemi", rekao je ministar prosvete.

On je dodao da u razgovorima svi treba da se potrude, jer su svi na istoj strani.
"I studenti i mi želimo da unapredimo sistem visokog obrazovanja", zaključio je Verbić.

Sastanak sa predstavnicima SKONUS-a biće održan sutra ujutru u Ministarstvu prosvete, nakon čega će ta organizacija odlučiti da li će održati protest 13. oktobra ispred Vlade Srbije.

Predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić juče je rekao da od ministra očekuje da prihvati zahteve studenata.
"Smatramo da nema prepreka da se naši zahtevi usvoje, iako su tek pre mesec dana usvojene izmene Zakona", rekao je Jeremić Tanjugu.

Studenti traže šest ispitnih rokova, budžetsko finansiranje apsolventskog staža, produženje roka za završetak školovanja prvoj generaciji "bolonjaca" koji su studije upisali 2006. godine.
Izvor: Tanjug