Nikolić: Srbija - stabilna zemlja u koju treba ulagati

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je u Pirotu novi pogon fabrike "Tigar Tyres" uz poruku da je poslovanje i ulaganje francuske kompanije "Mišlen" u Srbiji potvrda da je naša zemlja stabilna i dobro uređena država u koju treba ulagati.

.

"Danas zvanično počinje realizacija 215 miliana evra vrednog investicionog projekta. Proširenje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novog programa proizvodnje putničkih i poluteretnih pneumatika omogućiće povećanje obim proizvodnje za 50 odsto već do kraja 2016. godine", rekao je Nikolić prilikom otvaranja novog pogona fabrike koja posluje u okviru "Mišlen grupe" .

Otvaranjem 500 novih radnih mesta ukupan broj zaposlenih u "Tigru" iznosiće 2.700 radnika i doprineće maksimalnom korišćenju lokalnih ljudskih resursa, što će uz primenu modernih industrijskih tehnologija uticati, između ostalog, i na unapređenje regionalnog privrednog razvoja, naglasio je on.

Nikolić je dodao da u godini, koja će u Srbiji ostati upamćena po katastrofalnim poplavama, ulaganjem u zapošljavanje, otvaranjem ovog i drugih novih proizvodnih pogona Vlada Srbije uliva nadu i daje veru u bolje sutra.

"Naš zajednički "Tigar" učvršćuje prijateljstvo srpskog i francuskog naroda, započetog pre 135 godina uspostavljanjem diplomatskih odnosa Fransucke i Srbije, iskovanog pre 100 godina i osnaženo u svetskim ratovima koji su obeležili prvu polovinu 20 veka", rekao je Nikolić.

Stogodišnjica od početka Velikog rata, naglasio je on, podsetnik je srpskom narodu da je u prelomnim i sudbonosnim trenucima mogao da računa na pomoć i podršku francuskog naroda.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo uspostavljeno i ojačano u teškim vremenima i nesrećnim okolnostima, delimično poljuljano pre 15 godina, danas se razvija i neguje uspešnom ekonomskom saradnjom.

"Francuska lađa sa srpskim privrednim borcima bez sumnje će odoleti svim ekonomskim burama i iskušenjima i bezbedno će pristati i usidriti se i u najudaljeniju luku sveta", poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije i predsednik "Mišlen grupe" Žan Dominik Senar simbolično su označili početak rada fabrike potpisivanjem prve auto gume.

Otvaranju fabrike pored predsednika Nikolića, prisustvovali su i ministar privrede Željko Sertić, najviše rukovodstvo "Mišlen grupe" iz Francuske, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i predstavnici lokalne samouprave.

Nikolić je nakon otvaranja obišao pogone fabrike " Tigar Tyres - Big Tigar".

Pirotski Tigar tajers i dalje drži visoku poziciju među izvoznicima u Srbiji i na listi najvećih srpskih izvoznika, koju je objavilo Ministarstvo finansija posle sedmomesečnog poslovanja u ovoj godini.

Ta kompanija se nalazi na trećem mestu sa izvozom vrednim 139,9 milion evra u tom periodu, odmah iza Fijat automobila Srbije i Naftne industrije Srbije.
"Mišlen" je prusutan u Srbiji poslednjih devet godina.

Izvor: Tanjug