Info

Dan "D" za 1.300 radnika u Pirotu

Svi zaposleni u pirotskoj konfekciji "AHA Mura Prvi maj" jutros su ponovo blokirali centar grada, tačnije ulicu Srpskih vladara i okupili se ispred zgrade opštine Pirot.
06.10.2014. - 14:34h

Predstavnike radnika i sindikata primio je predsednik opštine Vladan Vasić koji je kazao da će u četvrtak biti održan sastanak u Pirotu sa predstavnicima Ministarstva privrede kada će se definitivno znati kakva će biti sudbina fabrike koja zapošljava 1.300 radnika.


Račun pirotske fabrike već nekoliko dana je u blokadi, a vlasnica fabrike Mojca Lukančič uprkos datim obećanjima nije uplatila pet miliona evra za dokapitalizaciju i spas ove kompanije.

Poverenik ASNS sindikata u ovoj fabrici Vladica Marinković kazao je novinarima da se u četvrtak očekuje dolazak u Pirot ministra privrede i da fabrika više nema energenata.
"Račun nam je u blokadi, a više ne možemo da radimo jer nemamo ni energente. Mi želimo da radimo, zato smo se prošle srede i vratili da radimo u pogone, ali jednostavno više ne može fabrika da funkcioniše i jedino nam ostaje da apelujemo na državu da nam pomogne", kazao je Marinković.

Poverenik UGS "Nezavisnost" u fabrici Saša Potić kaže da radnici ne odustaju od protesta i da će protestima u četvrtak i dočekati ministra.

Nakon razgovora sa čelnicima sindikata u fabrici i radnicima predsednik opštine Vladan Vasić kazao je medijima da je problem u kome se nalazi pirotska konfekcija dobro poznat lokalnoj samoupravi ali da su sve oči uprte u Ministarstvo privrede.
"Ljudi su suočeni sa situacijom koja je takva da će se firma zatvoriti, otići u stečaj, ili će se naći neko rešenje. Nažalost, to prevazilazi mogućnosti i ingerencije opštine i nas lično. Naše oči su uprte u Ministarstvo privrede", kazao je Vasić.

On je dodao da je razgovarao sa šefom kabineta ovog ministarstva i da je obećano da će u četvrtak biti sastanak u Pirotu i da će na tom sastanku biti predstavnici menadžmenta, sindikata i radnika "Prvog maja".
"Čućemo onda šta država namerava sa "Prvim majem". Do tada ja ne vidim mogućnost da mi bilo šta učinimo", naveo je Vasić i izneo uverenje da država vidi probleme u kojima se nalazi pirotska fabrika i da se bliži Dan "D" vezano za sudbinu ove kompanije.
"AHA Mura Prvi maj" je vlasništvo slovenačke "AHA Mure", koja je zbog milionskih dugovanja otišla u stečaj po zahtevu Poreske uprave Slovenije, a nakon odluke Okružnog suda u Murskoj Soboti, gde je i sedište kompanije.

Izvor: Tanjug