Muralima protiv siromaštva

Radovi dece i mladih koji su nastali na tromesečnoj “street art” radionici biće predstavljeni na izložbi murala “Za sjajniju zvezdu” koja se otvara večeras u 18 sati u Društvenom centru u ulici Dušana Popovića.

.

Deca i mladi iz naselja niškog naselja Crvena Zvezda su, uz pomoć umetnika Srđana Stoiljkovića, Predraga Stamenkovića, Eška Kurtića i Marije Đorđević, oslikali muralima zgradu Društvenog centra i pojedine objekte ovom naselju.

Kako kažu u Grupi za decu i mlade “Indigo“, koja je uz podršku Heartefact Fonda iz Beograda organizovala radionice, izložbom murala žele da skrenu pažnju javnosti na nepovoljan položaj siromašne i marginalizovane dece u našem društvu.

Deca i mladi koji su oslikavali murale živela su u svojim domovima bez struje i kraj školske godine su dočekali u mraku, što je otežalo ili skoro onemogućilo učenje pred zaključenje ocena u školi, a nastavak obrazovanja dovelo u pitanje. Drastično je pogoršan i kvalitet njihove ishrane, a održavanje lične higijene stalno je bilo pod znakom pitanja – kažu u Grupi "Indigo".

Izložbom "Za sjajniju zvezdu" žele da upute apel Vladi i ostalim državnim organima da ne stavljaju ovu decu u još nepovoljniji položaj od onog u kojem su se nalazila, već da ulože napore za stvaranje adekvatnih uslova za njihov rast, razvoj, obrazovanje i učešće u svim sferama društva, uključujući i kulturu i umetnost za decu.

Izvor: južne vesti