Info

"Batut" pozvao građane da se vakcinišu protiv gripa

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pozvao je građane da se, radi očuvanja zdravlja, vakcinišu uoči predstojeće sezone gripa.
29.09.2014. - 16:08h

"Distribucija vakcine koja je u nadležnosti Instituta "Torlak" je otpočela krajem prošle nedelje i nakon završetka distribucije na teritoriji cele zemlje, vakcinacija može da otpočne na svim nadležnim vakcinalnim punktovima", navedeno je u saopštenju.

Vakcina koja će biti dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, proizvođača "Sanofi Paster" i ona, pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa.

Sezonska trovalentna vakcina se, pre svega, preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.

Pored toga, potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod zaposlenih u javnim službama koji su u riziku.

Imajući u vidu podatke dobijene nakon analize pandemije gripa AH1N1, sezonska trovalentna vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje, navedeno je u saopštenju.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine. Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Kod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća).

Stručnjaci "Batuta" su podsetili da je vakcinisanje protiv gripa u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja, a indirektno i osoba u okruženju kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, a pripadaju grupama rizika, jer kod ovih kategorija su češće moguće komplikacije i teška klinička slika gripa.

Izvor: Tanjug