Prajd bez većih incidenata

Parada ponosa ponosa protekla je bez većih incidenata. Čarki i manjih sukoba s policijom bilo je samo na rubnim delovima centra Beograda, koji su obezbeđivali pripadnici policije.

.

Šetnja je trajala oko pola sata, učesnici su sve vreme zviždali, nosili zastave duginih boja, transparente na kojima je između ostalog pisalo "Pravda za sve žrtve nasilja u Srbiji", a čula se i truba.

Podršku učesnicima parade pružili su zvaničnici Vlade Srbije i predstavnici stranih ambasada, među kojima su ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović, državne uprave i lokalne uprave Kori Udovički, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, gradonačelnik Beograda Sinsisa Mali, predstavnici Demokratske stranke, lider LDP-a Čedomir Jovanović... kao i predstavnici javnog i kulturnog života poput Biljane Srbljanović i Srđana Dragojevića.

U trenutku kada je povorka prolazila pored Vaznesenjske crkve oglasila su se i crkvena zvona, u vreme koje nije uobičajeno da se oglase, a Srpska pravoslavna crkva bila je među onima koji su se protivili Prajdu.

Centar Beograda je od ranih jutarnjih sati bio zatvoren za saobraćaj.

Pre početka šetnje učesnika Prajda i tokom šetnje dogodilo se nekoliko manjih incidenata ili je policija u više navrata legitimisala građane.

Incident koji je privukao najveću pažnju javnosti dogodio se na Slaviji gde su pripadnici žandarmerije pretukli Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića, i trojicu pripadnika obezbeđenja, što je potvrđeno Tanjugu u dva nezavisna izvora.

Prema nezvaničnim izvorima, Andrej je, zajedno sa obezbeđenjem, na Slaviji pokušao da prođe kroz policijski kordon, a žandarmi su nasrnuli na njega i pretukli i njega i telohranitelje.

Na raskrsnici Beogradske ulice i Njegoševe oko pedesetak mladića koji su nosili četnička obeležja pokušalo je iz Beogradske da prođe do Slavije, pri čemu su se kamenicama obušili na policiju koja ih je zaustavila.

Beogradska policija privela je dvojicu muškaraca u ulici Svetozara Markovića, posle desetominutnih pregovora, pošto je jedan od njih policiji pretio automatskom puškom.

Petorica mladića privedena su oko 11 sati na Slaviji.

Pokret "1389" u međuvremenu je pozvao sve koji se protive održavanju Parade ponosa da ne pribegavaju nasilju, već da na dostojanstven i miran način pokažu da su protiv te manifestacije.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas u Tekiji da u našoj zemlji postoje prava i slobode koje su zagarantovane Ustavom i ta prava moraju da se poštuju, dodajući da nije faciniran niti paradom ponosa, niti skupom koji je organizovan protiv te parade.
"Ne mogu to više da komentarišem", rekao je Vučić.

Kako je dodao stvarno ga ne interesuje sadržaj te šetnje, da država mora poštovati ustav, te da pripadnici LGBT imaju pravo da šetaju, a protivnici - "ne smeju da ih ugrožavaju".

Izvor: Tanjug