Završena Parada ponosa, pozitivna poruka Srbije

Parada ponosa završena je šetnjom pripadnika LGBT populacije i građana koji ih podržavaju i obraćanjem organizatora i učesnika, a predstavnici stranih ambasada poručili su da je ovo istorijski dan i da Srbija šalje snažnu, pozitivnu poruku da se u zemlji poštuju ljudska prava i da nema mesta za govor mržnje.

.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je, obraćajući se učesnicima Parade ponosa ispred Skupštine grada Beograda, rekao da šetnja u okviru Parade ponosa predstavlja bitan korak u zaštiti osnovnih ljudskih prava u Srbiji.
"Reč je o osnovnim pravima u kojima bi trebalo da uživaju svi građani, uključujući i LGBT zajednicu", rekao je Devenport i dodao da mu je drago što je došlo do ove, kako je naglasio, sjajne šetnje.

On je naveo da je održavanja šetnje snažna poruka svima, pa i onima koji žele da koriste govor mržnje ili prete nasiljem da to nije prihvatljivo u Srbiji.
"Ovo je novi početak kad je reč o efikasnoj borbi protiv diskriminacije", istakao je Devenport, koji je zahvalio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na tome što je obezbeđeno održavanje parade bez incidenata.

Prisutnima se obratio i ambasador Norveške Ragnar Kamsvag koji je poručio da je ovo dobar dan za različitost, demokratiju, toleranciju i za Srbiju.
Istakavši da je važno što su podršku održavanju Parade pružile i parlamentarne stranke, a vlada omogućila da se ona dogodi, Devenport je čestitao pripadnicima LGBT populacije na uspešnoj šetnji.

Ambasador Holandije Loren Stokvis poručio je da njegova država uvek podržava LGBT zajednicu u Srbiji, istakavši da će im Holandija biti partner u budućnosti.
"Ovo je dobar dan za toleranciju, demokratiju i budućnost. Prajd-normalno", rekao je ambasador, ističući ovogodišnji slogan Parade ponosa.

Okupljenima su se obratili i ambasadorka UN u Srbiji Irena Vojackova-Solorano i član nemačkog parlamenta Volker Bek.

Nakon obraćanja ostalih gostiju, Parada ponosa će i zvanično biti završena, a u štenji su, osim predstavnika stranih ambasada, učestvovali i ministri vlade Jadranka Joksimović, Kori Udovički, Ivan Tasovac i šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Podršku su pružili i predstavnici političkih partija DS i LDP Borislav Stefanović, Balša Božović, Gordana Čomić, Goran Ješić, Čedomir Jovanović...

Jedan od organizatora Boban Stojanović na bini je poljubio svog dugogodišnjeg dečka, poručivši da je to normalno.

Izvor: Tanjug