Protest protiv Prajda, na Terazijama čekaju odluku

Učesnici protesta koji je večeras organizovao pokret "Dveri" na Trgu Republike, došli su na Terazije, gde će čekati odluku Biroa za koordinaciju službi bezbednosti vezanu za sutrašnji Prajd.

.

Kordon policije postavljen na ulici, sprečio je okupljene da nastave kretanje, a predstavnici "Dveri" apelovali su na sve da mirno sačekaju odluku Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Organizatori Prajda ranije su najavili da će šetnja u okviru te manifestacije biti održana sutra u centru Beograda, dok nadležni još uvek nisu saopštili konačnu odluku o zabrani ili održavanju Prajda.

Biro za koordinacu juče nije zabranio održavanje Prajda, ali je ostavio mogućnost da to uradi, ukoliko bezbednosna procena bude negativna.

Pokret "Dveri" prethodno je na Trgu Republike održao protest sa koga je zatraženo da se Prajd ne održi.

Sa prostesta, organizovanog na Trgu Republike poručeno je i da će okupljeni čekati odluku Biroa za koordinaciju službi bezebednosti koja bi večeras trebalo da odluči da je će se Prajd održati.

Okupljeni su nosili državne i zastave Dveri, a uz uvrede na račun premijera Aleksandra Vučiha, na skupu su se čule i modifikovane navijačke pesme protiv održavanja Prajda poput "P..... gradom neće šetati, neće šetati".

Predstavnik Dveri Vladan Glišić pozvao je okupljene na miran i nenasilan protes poručivši Birou za koordinaciju službi bezebdnosti da "ne proziva okupljne zbog gluposti - gej parade".

Na skupu je prikazan i ruski film "Sodoma" koji kako su organizatori rekli ukazuje na poguban uticaj promocije homoseksualizma na decu i porodične vrednosti.

Glišić je pre pocetka skupa rekao novinarima da je kampanja Dveri bila uzbunjivanje javnosti, odnosno "da ljudi shvate da priča o gej paradi nije priča o ljudskim pravima".
"Ovo okupljanje treba da ohrabri građane Srbije da javno kažu svoj stav koji je većinski - da ne treba da bude gej parade", rekao je Glišić.

On je dodao da ovo nije "homofobično okupljanje već okupljenje protiv LGBT aktivista koji pokušavaju da uvedu totalitaranu ideologiju u naše škole i kuće i da nas dovedu u situaciju da porodične vrednosti više ne budu glavne vrednosti u Srbiji".

Predstavnik Dveri Danilo Tvrdišić kaže da je protest organizovan kako bi se žaštitila deca od agresivne promocije ideologije homosekusalizma

Dveri su ovde danas, jer želimo jasno i precizno da poručimo vladi Srbije da je zaslaganje za gej paradu i upšte promocija homoseksulanih prava protuvustavno delovanje, rekao je Tvridšić.

Prema njegovim rečima, to zalaganje nema nikakve veze sa ljudskim pravima, već obrnuto - "predstavlja atak na većinu građana i tradicinalne vrednosti".

Skup obezbeđuju brojni redari Dveri, na Trgu Republike je prisustna i policija, a saobraćaj se normalno odvija.

Izvor: Tanjug