Srbi uglavnom leže ili sede

Stanovništvo Srbije je fizički neaktivno, najviše vremena provodi sedeći ili ležeći i nedovoljno šeta i ne bavi se rekrecijom, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo više relevantnih državnih ustanova.

.

Istraživanje o navikama u ishrani i fizičkoj aktivnosti odraslog stanovništva sproveli su Republički zavod za statistiku, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Medicinski fakultet u Beogradu i Udruženje građana "Delpas".

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika širom Srbije.

"Žene u proseku dnevno provode i do 314 minuta sedeći, a muškarci i do 296 minuta (na poslu, kod kuće, pri odlasku i dolasku sa posla, u kafiću/restoranu, bioskopu i sl), a ako se tome doda i vreme provedeno u spavanju (oko osam sati), onda se može reći da smo i do 14 sati dnevno u stanju mirovanja", navedeno je u istraživanju.

Pod hitno moraju da se menjaju navike! Pritom, ne aludiramo na svakodnevno vežbanje. Za pola sata šetnje uvek može da se nađe slobodno vreme. I ne zaboravite - pešačenje je mnogo više od šetnje a ujedno je idealan i najlakši način da smršate.

Izvor: beta