Poskupelo samo meso i mesne prerađevine

U toku septembra gotovo da nije bilo promena cena osnovnih životnih namirnica, u odnosu na mart, sa izuzetkom mesa i mesnih prerađevina kao i zamrznutih i konzervisanih proizvoda od ribe, koji su prosečno poskupeli osam, odnosno pet odsto, pokazuje analiza Asocijacije potrošača Srbije APOS.

.

Analiza cena, rađena na uzorku od 40 namirnica iz potrošačke korpe, u sedam velikih trgovinskih lanaca u Srbiji, pokazala je da su pojeftinile namirnice od brašna i žitarica pet odsto u proseku. Pojeftinjenja od tri odsto beleže šećer, ulje, sirće, kuhinjska so, margarin, majonez i kečap.

Piletinu, svinjsko i juneće meso po jednom kilogramu plaćamo od 50 do 90 dinara više nego u martu. Cene mleka stagniraju ili su više tek za nekoliko dinara, ali zato sireve plaćamo nekoliko desetina dinara manje.

Ulje je uglavnom zadržalo istu cenu, dok su margarin, so, šećer, sirće, dodaci i prilozi jelima jeftiniji od 10 do 15 dinara po artiklu. Pojeftinili su brašna, testenine, hleb i peciva.

Zableženi rast cena znatno je manji u odnosu na isti period prošle godine. Tada je istraživanje, koje je sproveo APOS za period od marta do decembra 2013. godine, pokazalo poskupljenje od osam odsto u proseku.

Uporedne cene urađene su po standardima nezavisnih organizacija potrošača, što podrazumeva nenajavljen odlazak u prodavnicu i upoređivanje istih namirnica, istog proizvođača, količine, odnosno veličine pakovanja.

APOS ističe da svako pojeftinjenje ili zadržavanje postojećih cena, kada su u pitanju životne namirnice, potrošačima zvuči kao dobra vest, ako je razlog za to smanjene carinskih stopa na uvoz hrane iz EU i podsticanje konkurencije, ali upozorava da razlog pojeftinjenja može biti i sve manja kupovna moć grajdana.

Izvor: Tanjug