Ovo je cena koju Rusija već plaća

Ukupan udarac na platni bilans Rusije zbog sniženja cena nafte i uticaja geopolitičkih događaja procenjuje se na četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

.

To je izjavio direktor odeljenja dugoročnog strateškog planiranja ministarstva finansija Maksim Oreškin na godišnjoj konferenciji agencije Fič i ukazao da se uticaj geopolitike može oceniti sa dva odsto BDP-a.

Drugi udarac ruskom BDP je nanelo sniženje cene nafte Urals sa prosečno 110 dolara za barel u drugom tromesečju, na 93 dolara koliko je trenutno. Sniženje cene za 17 dolara za barel znači sniženje prihoda od izvoza za 55 milijardi dolara na godišnjem nivou, precizirao je Oreškin.

Pri tome, on smatra da je reakcija privrede na snažne spoljašnje šokove bilo prilično meka. U isto vreme, ako bi cena nafte pri formiranju budžeta bila ustanovljena na 80 dolara za berel, ruska ekonomija, prema rečima Oreškina, "ne bi ni osetila udarce".

Govoreći o sniženju cene nafte na svetskom tržištu, Oreškin je primetio, da se sadašnja situacija razlikuje od situacije 2008-2009. godine. Tada je pad cena bio cikličan, u vezi sa padom tražnje, a sada je strukturni, u vezi sa rastom proizvodnje nafte, kao i uspostavljanjem proizvodnje u Libiji.

"Malo je verovatno da ćemo videti oštar pad cena, ali je isto tako malo verovatno da ćemo videti i snažan rast. Najverovatnije je da će doći do stabilizacije u regionu na 90 dolara za barel", zaključio je Oreškin.

Izvor: Tanjug