Prvo pare - posle Prajd

Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata najavili su da će 26. septembra stupiti u štrajk zbog lošeg materijalnog položaja i da neće, 28. septembra obezbeđivati šetnju u okviru Parade ponosa, ukoliko ta manifestacija bude odobrena.

.

Uz taj reprezentativni sindikat u štrajku će biti još četiri manja sindikata čiji članovi će intervenisati ukoliko tokom Prajda, ali i ostalih skupova najavljenih za vikend dođe do narušavanja bezbednosti u većem obimu, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj je negirano da štrajk ima političku pozadinu.

Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata objasnili su da je po Zakonu o policji prekid štrajka u slučaju narušavanaj bezbednosti njihova obaveza a da direkcija policije ili ministar nemaju drugu zakonsku mogućnost da ih nateraju da prekinu obustavu rada.

S obzirom da smo na vreme obavestili poslodavca da stupamo u štrajka i bezbednosna procena održavanja Prajda morala bi da bude negativna, rekao je predstavnik tog sindikata Vladimir Lukić.

Predstavnik NPS Veselin Nikolić je dodao i da još uvek nije poznato da li će Prajd u nedelju biti održan i da će kada se MUP bude o tome zvanično oglasio, uslediti i odgovor sindikata.

Lukić i Nikolić su negirali medijske navode o politizaciji štrajka dodavši da će tokom vikenda biti i drugih javnih skupova koje takođe neće biti obezbeđivani.

Upitani zašto nisu pomeril početak štrajka za ponedeljak, 29. septembar jer će njihovi zahtevi ostati u senci Prajda, oni su odgovoril da postuju stavove skupštine i članstva i da je štrajk najvaljen znatno ranije nego što se govorilo o Prajdu.

Po njihovim rečima, sindikati koji će stupiti u štrajk zajedno imaju više od 30.000 članova , a imaju tri zahteva - produženja posebnog kolektivnog ugovora, isplata putnih troškova za proteklih 12 meseci i garanciju ministra da im plate neće biti smenjene za 10 odsto.

Svi zahtevi mogu biti ispunjeni, ukoliko postoji dobra volja poslodavca za pet minuta a mi smo spremni za dijalog koga, od kada je najavljen štrajk nije bilo, istakli su sindinkalni predstavnici uz napomenu da će garđani i njihova imovina i tokom štrajka biti bezbedni.

Uz Nezavisni policijski sindikat , u štrajku će biti i članovi Sindikata srpske polcije, Nezavisnog sindikata policije, Sindikata vatrogasaca i Sindikat ujedinjene policije.

Stefanović: Štrajk zarad lične koristi

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da će policija obaviti sve zadatke koje pred nju stavlja država, te da oni koji najavljuju štrajk ne čine ništa dobro za građane, već samo pokušavaju da ostvare ličnu korist.

"Bez obzira na to što se danas mnogi zaklinju u odanost Srbiji, kao i da će štiti njene interese i njene građane, potpuno mi je jasno da to traje samo do ispunjenja njihovih ličnih ambicija", rekao je Stefanović za Tanjug.

Ministar je kazao da svi oni koji danas najavljuju štrajk u policiji, ne čine ništa dobro ni za građane Srbije niti za Ministarstvo unutrašnjih poslova, već samo pokušavaju da ostvare ličnu korist.
"Neka oni slobodno štrajkuju, policija će obaviti sve zadatke koje pred nju stavlja država. Nije ustavna obaveza da se radi u MUP-u, pa oni koji ne žele danas da rade ne moraju ni sutra", poručio je Stefanović.

Izvor: Tanjug