Ni traga ni glasa od zatrpanog rudara u Resavici

U jami Strmosten, u rudniku uglja Rembas kod Resavice, jutros oko devet sati je došlo do obrušavanja jalovine i jedan rudar je zatrpan. Sa njim i dalje nema kontakta. Njegova žena i troje dece (10, 9 i 6) čekaju vesti.

.

Četa za spasavanje Rudnika mrkog uglja "Rembas" i dalje traga za rudarom Željkom Miletićem (36), na koga se jutros oko 08.30 sati, u jami "Strmosten", obrušila velika količina uglja, zemlje i kamenja, dok je bušio ugalj u jami.

Spasioci sa Miletićem nemaju kontakt.

Ispred jame su porodica, roditelji, supruga sa troje dece - destogodišnjim sinom i kćerkicama starim devet i šest godina, mnogobroje kolege...

Na licu mestu je i rudarska inspekcija.

Na raščišćavanju radi 60 ljudi, ali se ruda i zemlja i dalje obrušavaju, izjavio je Tanjugu generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu ekploataciju uglja JP PEU Vladan Milošević.

"Zatrpani rudar je obavljao redovnu aktivnost, bušio u jami, a onda je došlo do obrušavanja velike količine materijala koji je pao na njega", rekao je Milošević.

U tom trenutku, na tom mestu, bio je sam, a moglo je da bude još oko 60 rudara, "cela partija, što bi bila velika katastrofa", naveo je Milošević.

Na Miletića se sručila velika količina materijala. Sa njim nema nikakvog kontakta, nema nikakave informacije, rekao je Milošević.

Zvao me je i premijer Aleksandar Vučić, koga sam obavestio o svim poznatim detaljima nesreće, rekao je Milošević.

Jama u kojoj je zatrpan nesretni rudar nalazi se oko 150 metara pod zemljom, ispod jame u kojoj je 1984. godine stradalo 30 rudara zbog trovanja ugljen monoksidom.

"Rudari kažu da je ovo klasična rudarska nesreća, gde čovek nema nikakvog uticaja. Sve mere obezbeđenja su bile preduzete, ipak rudarski inspektor, koji je na mestu nesreće, daće konačnu ocenu da li je sve bilo po zakonu", rekao je Milošević i naveo da je reč o "prirodnoj nepogodi".

Milošević je podsetio da JP PEU ima 300 pripadanika čete za spasavanje u devet rudnik, a u ovom slučaju su angažovani samo iz "Rembasa" i to je dovoljno. Pomoć je ponudila i Gorska služba spasavanja.

Miletić je rodom iz jednog sela u opštini Despotovac. Sa porodicom je nastanjen u Svilajncu i imao je veliku šteta od majske poplave u tom kraju.

Izvor: Mondo