SZO: Do novembra 20.000 obolelih od ebole

Broj obeolelih od ebole će se utrostručiti na 20.000 do neovembra, sa hiljadama novih obolelih svake nedelje, ukoliko se ne preduzmu ozbiljne mere u zasutavljanju širenja zaraze, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija...

.

Bez drastčnog poboljšanja mera kontrole, broj obolelih i preminulih od ebole nastaviće da raste na stotine do nekoliko hiljada novih slučajeva nedeljno, navedeno je u studiji SZO, preneo je AFP.

U zapadoafričkim zemljama od ebole je dosad umrlo 2.811 osoba, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija, dodajući da je bolest "u osnovi obuzdana" u Senegalu i Nigeriji.

SZO je navela da se, od 18. septembra, 5.864 ljudi zarazilo ebolom u pet afričkih zemalja, navedeno je u sutdii obajvlejnoj u Mediicnskom žurnalu.

Kako je saopšteno, 181 osoba je preminula od 14. septembra. Broj zaraženih raste u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu. Najviše je pogođena Liberija, gde je umrlo 1.587 osoba od 3.022 inficiranih.

Studija predvođa da će, ukoliko ne budu preduzete značajne mere, do 2. novembra ukupan broj potvrđenih i nepotvrđenih slučajeva oboljevanja od ebole iznositi - 5.925 u Gvineji, 9.939 u Liberiji i 5.063 u Sijera Leoneu.

Ebola je virusno oboljenje za koje još ne postoji pravi lek ili vakcina, ali se za njima intenzivno traga.

Bolest se prenosi u kontaktu sa telesnom tečnošću obolelog, uključujući i znoj, što znači da je za obolevanje dovoljno i samo dodirnuti zaraženu osobu.

Izvor: Tanjug