Mihajlović: EPS i Srbijagas trebalo ranije da reaguju

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će Srbiji tokom zime nedostajati dovoljne količine struje, gasa, uglja i mazuta, kao i da je trebalo da Elektroprivreda Srbije i Srbijagas ranije reaguju da se na vreme obezbede ti energenti.

.

Ona je u Institutu za transfuziju krvi rekla novinarima da ipak nema mesta za paniku i da će vlada učiniti sve da se obezbede energenti. Moralo je ranije da se reaguje - EPS i Srbijagas i nadam se da će uz stalne pritiske vlade to sada ići mnogo brže, navela je Mihajlović.
"Mi smo svakako u energetskoj krizi, ne zato što mi nismo nešto dobro uradili, već zato što imamo poplave koje nas ne ostavljaju na miru, a na nas utiču i odnosi između Rusije i Ukrajine", istakla je Mihajlović.

Ona je rekla da bi Ministarstvo energetke trebalo vladi da predloži određene scenarije za snabdevanje energentima u toku zime, kao i šta će se raditi ukoliko eskalira kriza između Rusije i Ukrajine i u tom trenutku ne budemo imali dovoljno energenata ili njihova cena bude mnogo viša.

Zbog toga je, kako je rekla, trebalo ranije reagovati, jer nije u pitanju samo da li će biti dovoljno energenata, već i koliko će oni koštati.

Što se tiče mazuta, Mihajlović je rekla da većina toplana u Srbiji nije u dobroj poziciji i podsetila da je vlada još u junu donela odluku da toplane za sedam dana obezbede mazut za zimu. Prema njenim rečima, većina toplana to nije uradila, a mazut nije tako lako naći u okruženju.

Mihajlović je rekla da kod nas mazut može da proizvede jedino Rafinerija Pančevo, ali ne u toj količini koja će nam biti potrebna. Ona je dodala da je o svim tim stvarima razgovarala sa resornim ministrom energetike Aleksandrom Antićem, kao i da se to više odnosi na rad direktora javnih preduzeća koji moraju da budu odgovorni s obzirom da od energenata zavisi da li će normalno raditi privreda, obdaništa i škole.

Govoreći o najavljenim merama vlade, Mihajlović je rekla da je za sve reforme najvažnije da postoji politička volja, a koja sada, istakla je, postoji. Potpresednica vlade je naglasila da su za sprovođenje reformi najvažniji građani i da je potrebna njihova podrška.

Mihajlović je kazala da se reforme ne odnose samo na plate i penzije, već i na jako važan deo reforme javnih preduzeća gde postoji velika neefikasnost, što je problem za celu državu. Ona je ocenila da će vlada imati uspeha u reformi javnih preduzeća i izrazila uverenje da će već za Novu godinu imati određeni izveštaj o tome šta je urađeno po tom pitanju.

Izvor: Tanjug