Počela Nedelja ponosa, održavanje Parade izvesnije

U KC Grad u Savamali zvanično je otvorena Nedelja ponosa koja će trajati do 28. septembra, za kada je planirana Parada ponosa, čije održavanje je, tvrde organizatori, ove godine izvesnije s obzirom na to da je atmosfera drugačija i da su tenzije manje.

.

"Ove godine je atmosfera drugačija. Manje je tenzija, manji je broj pretnji, a policija to brzo procesuira.

Društvo se polako menja", kazao je Boban Stojanović na konferenciji za novinare.

On je, međutim, dodao da uvek postoje grupe koje žele da ugroze održavanje Parade.

Inače, Nedelju ponosa, tokom koje će biti organoizovane brojne debate, izložbe, projekcije filmova, otvorila je aktivistkinja za prava transrodnih osoba Gordana Mitrović.

Kako su najavili organizatori, tokom Prajd vika biće organizovana godišnja izložba koja predstavlja radove umetnika koji u svom radu povezuju teme seksualnosti, pola, roda, nasilja i diskriminacije "Queer salon V".

Tokom Nedelje ponosa biće organizovana i čajanka za sve one koji podržavaju LGBT zajednicu, radionica "Nauči vogue", projekcije filmova "Ratnici za ljubav" i "Pariz gori", Divas najt III, kao i Prajd forum na kome će, kako je najavljeno, govoriti šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i ministark ministarka bez portfelja zadužene za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Ovo je peta nedelja ponosa. Imamo iskustva svih ovih godina i čak kada je bilo rovito mi nikada nismo imali niti jedan incident za sve ove godine", rekao je predstavnik organizatora Boban Stojanović ranije danas dodajući da Prajd vik nije nešto što izaziva bilo kakve negativne reakcije.

Organizatori su podsetili da su imali više sastanaka, između ostalih i sa ministaarkom Jadrankom Joksimović, ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičić, ministrom kulture Ivanom Tasovcem, kao i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšem Stefanovićem koji ih je, kako kažu, uveravao da se dosta radi na održavanju same šetnje.

"Policija je izgleda učila na svojim greškama prethodnih godina, ali i 2010", rekao je on i dodao da su organizatori "iskazali dobru volju" i prihvatili sve sugestije kako bi se podigao nivo bezbednosti skupa sa njihove strane.

Taj sastanak je, prema njegovim rečima, protekao u "prijatnom tonu", te da su oni uvereni da sve ide ka tome da šetnja zakazana za 28. septembar bude i održana.

Upitan da li bi najavljeni štrajk policije za ovu sedmicu mogao da utiče na održavanje Prajda, odnosno da li bi štrajk mogao da bude "alibi" za neodržavanje Parade ponosa, Stojanović je rekao da je to pitanje za MUP i da oni ne žele da se mešaju u unutrašnje stvari tog resora.

"Nemam odgovor na to pitanje. Posle Prajda mogli bismo da debatujemo o tome kako to da se se štrajkovi najavljuju uvek oko Parade ponosa i zašto se neke teme lome preko naših leđa. Time se stvara jedna inverzija da smo mi mnogo manji problem", rekao je on.

Konstatovao je i da je ove godine atmosfera prilično drugačija, odnosno da je manje tenzija u javnosti i u medijima u odnosu na prethodne godine.

"Mislim da je i broj pretnji koje smo dobili znatno manji, ali mi ih svakako prijavljujemo. Ono što smo primetili je i da policija to sada prilično brže sve procesuira i da se svi oni ljudi koji upute takvu vrstu pretnje koja može potencijalno da ugrozi skup brže privode pravdi", rekao je Stojanović.

Ukazujući da se ljudska prava ne dobijaju preko noći već da je to proces za koji mora da se bori, on je naveo da šta god da se desi 28. septembra oni nastavljaju borbu i zalaganje da država postane demokratska i da bezbednost svih građana ne bude upitna.

Stojanović je kazao i da prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić neće biti na čelu Prajda.

"Njemu tamo nije ni mesto. Nama je mesto na čelu kolone i mi ćemo je predvoditi jer je ovo je skup građana, a ne Dačićev privatni skup", rekao je Stojanović komentarišući izjavu Dačića koji je na pitanje novinara da li bi stao na čelo kolone, odgovorio: "Hoćete li vi da stanete" i dodao da se zalaže da postoji konsenzus oko tog pitanja.

Inače danas će u podne u biti svečano otvorena manifestacija "Prajd vik" tokom koje će biti organoizovane brojne debate, izložbe, projekcije filmova.

Izvor: Tanjug