Istočna Srbija: Borba protiv mulja i blata, potrebni voda i hrana

Na području istočne Srbije, nedavno zahvaćenim obilnim padavinam i danas se radi na otklanjaju posledica bujica i klizišta, a u mestu Grabovica u opštini Klasovo je u toku ispumpavanje vode iz jezera koje su stvorile kiše i bujice. U opštini Negotin nastava se ne održava u pet škola, dok je u opštini Majdanpek najteže u Boljetinu, gde su najpotrebniji hrana i piće.

.

Nema potreba za evakucijom ljudi, a radi se na raščišćavanju saobraćajnica od mulja, blata i kamenja koje su izazvala klizišta u čemu pomažu i pripadnici Vojske Srbije.

OPŠTINA KLADOVO

Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je Tanjugu da je nivo vode u jezeru u Grabovici malo smanjen i da se sa ispumpavanjem mora nastaviti uz pomoć jačih pumpi.

"Neke pumpe su u Grabovicu stigle juče, a neke danas...očekujemo dopremanje snažnijih pumpi kako bi se smanji nivo vode", rekao je on dodavši da su na to pdoručje stigli i pripadnici Vojske Srbije.

Marić je naveo i da je meštanima Grabovice najpotrebnija hrana i voda za piće, a da će prestanak padavina, koji će trajati dva do tri dana, malo olakšava posao nadležnima.

On je rekao i da je na području Tekija, na koju se pre tri dana bukvalno obrušio deo brda i to mesta preplavio muljem i kamenjem, situacija i dalje izuzetno teška. Prema njegovimk rečima, putni pravac od Tekija do Kladova, koji je bio u prekidu zbog klizišta je probijen i danas je prohodan.

Marić je rekao i da se prema najavama nadležnih od nedelje očekuju nove padavine i da će Sektor za vanredne situacije učiniti sve kako bi spremno dočekao početak naredne sedmice.

Na području opštine Kladovo lekari su se čamcem uputili do udaljenih sela kako bi pružili pomoć meštanima.

U tu opštinu danas oko 13 sati treba da stignu dodatne jedince Vojske Srbije koje će pomoći nadležnima u rašićavanju saobraćajnica od mulja, kamenja i blata.

Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina, koji je čamcem preko Dunava sa ekipom mladih lekara krenuo da obiće nekoliko sela iza Grabovca kaže da je meštanima najpotrebnija voda za piće i hrana.

On je rekao Tanjugu i da je teška situacija u nekoliko sela u pravcu Negotina ali i u Tekiji iz pravca Donjeg Milanovca ka Kladovu.

OPŠTINA MAJDANPEK

Na području Majdanpeka najteža situacija je u selu Boljetin gde je poplavljeno šezdesetak objekata a stanovništvu je najpotrebnija voda za piće i hrana.

U Boljetinu, čiji meštani su dobili struju lokalni vodovod i dalje ne funkcioniše a putni pravac od tog mesta do Majdanpeka je prohodan za saobraćaj.
"Novih problema zbog poplava nema a najteža situacija je u Boljetinu gde su voda i mulj ušli u šezdesetak objekata", rekao je Tanjugu sekretar privremenog Opštinskog veća Dejan Škorić.

On je naveo da tek sledi čišćene dvorišta i kuća od mulja i vode kao i dezinfekcija objekata a da je meštanima tog sela trenutno najpotrebnija voda za piće i hrana.

Škorić je naveo i da je na području zaseoka Oraškovica u pravcu Donjeg Milanovca, zbog kiša došlo do pojave potencijalnih klizišta na dve lokacije ali da objekti nisu ugroženi.

OPŠTINA NEGOTIN

Na području Negotina nastava je prekinuta u pet škola zbog dezinfekcije objekata.

Po procenama nadležnih, situacija na terenu se stabilazovala i nema ugroženih domaćinstava, a meštanima udaljenih sela je najpotrebnija voda za piće i hrana koja im se doprema.

Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović je rekao Tanjugu da se radi na čisćenju kanala i vodotokova na području opštine kako bi se spremno dočekale nove padavine, najavljene za kraj vikenda.

Milovanović je naveo i da je neophodna hitna pomoć nadležnih zbog odrona i klizišta na lokalnom putu Slatina - Urovice.

Prema njegovim rečima, u pet škola, zbog dezinfekcije objekata je prekinuta nastava dok ostale obrazovne ustanove rade.