Naša ekipa u Kladovu! Evakuisano 370 ljudi, jedna žena stradala!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije evakuisali su sa područja ugroženih poplavama u opštini Kladovo oko 370 osoba. Jedna žena je stradala u poplavama.

.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić kaže da je u Tekiji, koje je poslednjih dana ugroženo usled velike količine padavina, situacija mirna, a da je trenutno najteža situacija u selu Grabovica kod Kladova.
Takođe, deo snaga iz Tekije prebačen je u selo Grabovica zbog rasta vodostaja.

- Jutros je mirna situacija u Tekiji i jedan deo snaga smo odande povukli. Noćas nas je zabrinjavalo selo Grabovica, koje ima oko 800 stanovnika, gde je počeo da se diže nivo vodostaja. Ne možete da presečete nasip jer je s druge strane Dunav.
Marić kaže da je u tom selu, gde su za sada evakuisana dva domaćinstva, voda trenutno u stagnaciji.
- Očekujemo da stigne 21 pumpa u selo. Kada ih budemo uključili, očekujemo da polako idemo u smirivanje situacije u kontekstu pada vodostaja. Sada je veoma važno angažovati mehanizaciju na otklanjanju posledica poplava“.
Marić je pohvalio rukovodstvo opštine Kladovo na organizaciji i reagovanju prilikom poplava, dodavši da one nisu mogle da se spreče jer niko nije mogao da predvidi toliku količinu padavina.
- Mi smo 13. septembra uputili upozorenje kada smo i sami bili upozoreni od RHMZ na mogućnost pojave bujičnih poplava. Niko u Srbiji ne može da predvidi toliku količinu padavina. Nije to pranje od odgovornosti, već jednostavno nije moglo više da se učini u vezi s tim.

Marić je podvukao da su timovi za spasavanje na vodi Sektora za vanredne situacije tri dana bili u pripravnosti. Prema njegovim rečima, Sektor je u stalnom kontaktu sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u vezi sa situacijom u tim državama. Marić kaže da ne očekuje veće probleme od podizanja vodostaja velikih reka u Srbiji. Kako je objasnio, očekuje se manji porast, "ali bez eskalacije".

Govoreći o iskustvu iz majskih poplava, Marić izrazio zabrinutost zbog frekfencije tih događaja u Srbiji, poručivši da je potrebno mnogo više da se ulaže njihovu u prevenciju.

- Brane i nasipi moraju da se rade. Kada imate poplavni talas kao u maju, morate da popravljate nasipe, da ih dovedete u funkcionalno stanje. To je ono što se radi i što mora da se radi.“
Ekipe Gorske službe spasavanja Srbije iz Boljevca i Zaječara upućene su sinoć u Tekiju da bi pružile pomoć i pomogle u evakuaciji stanovništva ugroženog bujičnim vodama i blatom, izazvanim obilnim padavinama na području istočne Srbije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije evakuisali su sinoć sa područja ugroženih poplavama u opštini Kladovo oko 370 osoba. Jedna žena je stradala u poplavama.
Iz mesne zajednice Tekija evakuisano je oko 300 ljudi, među kojima se nalazila i majka sa jednoipomesečnom bebom. Iz sela Podvrška evakuisano je 65 ljudi, a iz mesta Blizina dvoje.
Vanredna situacija zbog poplava proglašena je juče na teritoriji opština Kladovo, Negotin i Majdanpek.
Ministar bez portfelja za vanredne situacije Velimir Ilić je juče potvrdio da je u okolini Kladova stradala starija žena, ali je napomenuo da još nije utvrđeno zbog čega se to dogodilo i da li su poplave uzrok.

- Nadležni tek treba da utvrde šta se tačno dogodilo i kako je ona stradala. Za sada samo pretpostavljamo da se utopila u bujici vode.

Izvor: tanjug