NATO isporučuje oružje Ukrajini

Članice NATO-a počele su da snabdevaju Ukrajinu oružjem, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej.

.

U intervjuu za Kanal 5, Geletej je rekao da je razgovarao sa ministrima odbrane, kako je naveo, vodećih zemalja sveta, onih koje mogu da pomognu Ukrajini i "koje je čuju".

"Snabdevanje oružjem je u toku", dodao je Geletej.

Njegova izjava usledila je nekoliko dana pošto je slično saopštenje jednog od pomoćnika ukrajinskog predsednika izazvalo diplomatski skandal i talas demantija.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji je 4. i 5. septembra učestvovao na samitu NATO-a u Velsu, saopštio je da je, s više članica Alijanse, dogovorio direktno snabdevanje modernim oružjem.

Porošenko je tvrdio da su neke od članica NATO-a, na bilateralnim konsultacijama, izjavile da su spremne da snabdeju Ukrajinu ubojitim i neubojitim oružjem, uključujući i oružje visoke preciznosti, kao i medicinskom opremom.

Alijansa je, međutim, više puta ponovila da neće slati nikakvo oruzje niti vojnu opremu u Ukrajinu, prenela je "Rusija danas".

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, rekao je da se Alijansa neće mešati , ako države članice pojedinačno donesu odluke o snabdevanju Ukrajine oružjem.

Kada je Porošenkov pomoćnik Jurij Lucenko na svojoj stranici na Fejsbuku napisao da će SAD, zajedno s Francuskom, Italijom, Poljskom i Norveškom, poslati moderno opružje u Ukrajinu, pomenute zemlje poručile su da o tome ništa ne znaju.

Prošle nedelje, američki sekretar za odbranu Čak Hejgel, prvi je demantovao isporuku oružja, rekavši da ne zna ni za kakav tajni dogovor o isporuci ubojitog oružja Ukrajini.

Vest su ubrzo negirale i Norveška, Italija i Poljska.

Nemačka vlada nema saznanja ni o kakvoj isporuci oružja ukrajinskoj vladi, rekao je portparol nemačke kancelarke Angele Merekl, Štefen Zajbert upitan da prokomentariše izjavu ukrajinskog ministra odbrane da su neke zemlje NATO poslale oružje Kijevu.

"Pitanje da li je oružje izručeno treba da se postavi zemljama koje su to navodno radile. Mi nismo nijedna od tih zemalja i ja ne znam o tome ništa", rekao je portparol Merkelove, prenela je agencija Rojters.

Izvor: Tanjug