Roditelji nestalih beba traže usvajanje posebnog zakona

Predstavnici roditelja nestalih beba pozvali su još jednom državne organe da se po hitnom postupku usvoji poseban zakon povodom nestalih beba kako bi se konačno stavila tačka na taj slučaj i roditeljima omogućeno da saznaju pravu istinu.

.

Odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz septembra prošle godine, od Srbije je zatraženo da u roku od 12 meseci uspostavi mehanizam rešavanja slučajeva nestalih beba u porodilištima.

Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba kaže da država do sada nije uradila ništa po tom pitanju.

On je naglasio da je Srbija od Međunarodnog suda pravde dobila rok od godinu dana da popiše koliki broj roditelja u Srbiji zaista traga za nestalom decom i da utvrdi mehanizme na koji bi se način zadovoljila pravda za sve roditelje.

"Rok je bio 9. septembar ove godine, ali ništa nije urađeno tako da smo sada ušli u pat poziciju da će Evropa morati da reaguje preko Saveta ministara", rekao je Filipović Tanjugu.

Roditelji koji tragaju za istinom o nestalim bebama poslednjih 20, 30 pa i više godina, inicirali su da posebna ekspertska grupa na čelu sa prof. Vesnom Rakić Vodinelić uradi Nacrt posebnog zakona o nestalim bebama.

Predlog posebnog zakona o nestalim bebama je urađen, a prema rečima Filipovića, uputili su ga na više adresa: premijeru, Skupštini Srbije, svim nadležnim ministarstvima.
"Zakon je završen pre šest meseci, ali odaziva na njega nije bilo. Još uvek pokušavamo, nadamo se da će nadležni organi pozvati nekoga od roditelja da zajedno u hitnom postupku usvojim ovaj zakon, kako se ne bi brukali ni pred Evropom ni pred samim sobom", kaže Filipović.

Zakonom je predviđeno osnivanje nezavisnog tela koje će se baviti sudbinom nestale novorodenčadi i odlučivati o "pravičnim nadoknadama roditeljima". Ministarstvo zdravlja formiralo je u februaru ove godine posebnu radnu grupu koja je radila na pronalaženju rešenja za taj slučaj.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borislav Vekić rekao je Tanjugu da je radna grupa Ministarstva zdravlja završila rad na slučaju nestalih beba i da će nakon završnih konsultacija sa predstavnicima tri ministarstva, predlog za rešenje problema biti dostavljen vladi.

Vekić je precizirao da će nakon izveštaja radne grupe biti održan jedan interresorni sastanak gde će ministri zdravlja, pravosuđa i unutrašnjih poslova izaći sa zajedničkim stavom koji će uputiti vladi.
"Nakon zajedničkog sastanka vladi će biti upućen predlog na koji način ćemo ići dalje u rešavanje i utvrđivanje svih činjeničnih stanja vezano za nestale bebe", naglasio je Vekić.

On je dodao da će predstavnici Ministarstva zdravlja u utorak održati sastanak sa udruženjem roditelja nestalih beba što će, kako kaže, olakšati pronalaženje rešenja za ovaj problem.
"Nadam se da ćemo na tom sastanku doći do nekih novih činjenica, novih ideja, koje ćemo predložiti radnoj grupi na tom interresornom sastanku", naglasio je Vekić.

Jedan od roditelja koji traži svoje dete je i Nikola Šegrt, koji kaže da njegovu sudbinu deli oko tri do tri i po hiljade porodica što je, kako kaže, podatak skupštinskog Ankentnog odbora, a ne 600 porodica kako se u javnosti licitira.

"Zbog toga što do sada ništa nije učinjeno veravatno će biti posledica za našu zemlju i mi se nadamo da će Savet Evrope da utiče na Srbiju da iznađu mehanizme kako bi mi došli do istine", rekao je Šegrt.

Izvor: Tanjug