Najpre Sporazum, pa konsultacije sa operaterima

Sporazum o ograničavanju cena rominga u regionu, koji će 29. septembra u Budvi potpisati predstavnici Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Turske predstavlja inicijalnu kapislu za realizaciju ove ideje, nakon čega će uslediti konsultacije sa operaterima o njenoj implementaciji.

.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio Tanjugu da će Sporazum obuhvatiti ne samo sms i glasovni saobraćaj, već i prenos podataka.

Ljajić je istakao da će to doneti korist građanima jer će plaćati jeftinije usluge, ali i izrazio uverenje da će koristi imati i sami operateri, jer će zbog povećane frekvencije saobraćaja ostvariti prihod.

On je podsetio da su direktori regulatornih tela pet zemalja pokrenuli, na sastanku u Skoplju 21. avgusta, inicijativu o ograničavanju cena rominga u regionu.

Taj početni dogovor je, prema njegovim rečima bio prvi korak, dok će potpisivanje sporazuma u Budvi predstavljati drugi korak, čime se otvara prostor da se u okviru svake države posebno, razgovara sa operaterima oko operacionalizacije same ideje.

Ljajić je kazao da još uvek nije bilo konsultacija sa operaterima koji posluju u Srbiji, ali da i ne očekuje da će to ići lako.
"Problem su imale sve zemlje Evropske Unije kada su donosile direktivu o izjednačavanju cene rominga. Prema tome, ništa to neće biti neuobičajeno, ali verujemo da će mobilni operateri pronaći svoj interes, samim tim, što će se sasvim sigurno povećati frekvencije saobraćaja", dodao je Ljajić.

Takođe, kako je istakao, Sporazum neće biti obavezujući za operaere, već samo potvrđuje da je pet zemalja saglasno sa ovom idejom, dodavši da su operateri privatne ili državne kompanije sa kojima će se tek razgovarati i koje moraju da pronađu svoj interes u tome.

Kako je Tanjugu rečeno u Telekomu Srbija, potpuno ukidanje rominga moglo bi da znači i formiranje jedinstvenog telekomunikacionog tržišta za pomenute zemlje, što je vrlo kompleksno pitanje.

U kompaniji navode da još nisu zvanično obavešteni o pokretanju inicijative za ukidanje rominga u zemljama regiona, te da bi pre bilo kakvih ozbiljnijih komentara morali da imaju uvid u dokument.
"Očekujemo da će, kada za to dođe vreme, svi operateri biti upoznati sa detaljima inicijative, kako bismo u direktnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama izneli svoje stavove", kažu u Telekomu.

Takođe, kako dodaju, mt:s je za korisnike već obezbedio povoljnije korišćenje usluga kroz roming dodatke, što je odlično prihvaćeno, a najbolji uslovi su svakako u BiH i Crnoj Gori gde Telekom Srbija ima svoje kompanije.

Izvor: Tanjug