Joksimović: Država mora da stvori uslove za paradu ponosa

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da država treba da podrži ustavom garantovana prava manjinskih grupa, uključujući LGBT zajednicu, i da ima obavezu da osigura održavanje predstojeće "Nedelje ponosa".

.

"Mislim da treba dati podršku, jednostavno da pokažemo da je država u stanju da zaštiti jednu grupu. Individualna opredeljenja su stvar pojedinca, mi kao država imamo obavezu da stvorimo uslove za to i ja verujem da ćemo to uspeti ovoga puta", rekla je Joksimović gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Prema njenim rečima, društvo, koja se suočava sa ekonomskim problemima i sveobuhvatnim procesom reformi, treba "relaksirati" od suvišnih napetosti i neke teme, kao što je pravo LGBT populacije na održavanje javnih manifestacija, treba prosto shvatiti kao zakonsku obavezu.

Joksimović se osvrnula i na jučerašnju izjavu budućeg evropskog komesara za susedsku politiku, koji će biti zadužen i za proširenje, Johanesa Hana da u dogledno vreme neće biti prijema novih članica.

Prema njenim rečima, u interesu Srbije je da proces reformi ne gubi na kvalitetu zbog brzog ulaska, a vlada je projektovala da domaći pravni sistem bude usklađen sa pravnim tekovinama EU do 2018. godine, kako bi se 2020. moglo računati na prijem u članstvo.

Joksimović je istakla i značaj jučerašnje posete delegacije Komiteta za proširenje Saveta EU (COELA), koji, kako je rekla, predstavlja prvi filter za političke izveštaje o napretku Srbije.
"Njihov komentar bio je da nisu ni u jednoj zemlji videli takvu ozbiljnost i fokusiranost čitave vlade na reformski proces", rekla je Joksimović.

Povodom nedoumice u javnosti da li će prvo poglavlje koje će biti otvoreno u pregovorima sa EU biti poglavlje 32 (finansijska kontrola), Joksimović je objasnila da je Srbija spremna, ali da sve zemlje EU moraju a se usaglase da li će i kada biti otvoreno to poglavlje.
"Mi smo sa naše strane sve uradili, postoje zemlje koje kažu da poglavlje 32 može da se otvori ali uz evidentni napredak u implementaciji briselskog sporazuma. Mi hoćemo da nastavimo dijalog, ali ne zavisi sve od nas. Mislim da su svi razumeli da ne bi bilo fer usporavati Srbiju u jednom tehničkom procesu jer nije uvek sve do nas", kazala je Joksimović.

Izvor: Tanjug