Gaga Nikolić dobio "Žiku Pavlovića"

Leskovac je od sinoć filmski grad i biće to do subote. Počeo je sedmi festival režije „LIFFE“ na kom će u okviru takmičarskog programa biti prikazano ukupno 12 filmova). Uporedo sa festivalom biće održana i treća konferencija reditelja sa prostora bivše Jugoslavije.

.

Do 13. septembra, kada se festival završava, posetioci će moći da pogledaju i devet filmova van konkurencije kao i dve izložbe posvećene reditelju Živojinu Pavloviću i glumcu Ljubiši Samardžiću.

Festival je počeo uručenjem nagrade „Živojin Žika Pavlović“ glumcu Draganu Nikoliću za afirmaciju srpskog filma u svetu.

Umesto besede, proslavljeni srpski glumac pročitao je iz svoje (još neobjavljene) knjige sećanja na druženje sa Pavlovićem, u čijem se filmu “Kad budem mrtav i beo” proslavio ulogom uličnog pevača Džimija Barke.

“Zvao sam ga ćale, a on mene sinko. Tada nisam znao da je taj mudri čovek bio samo 10 godina stariji od mene. Žika je mene izabrao i ekspresno poslao u svet filma. Da nije bilo njega, ne bilo ni mene, ni mnogih filmova na koje sam ponosan.“

Uručujući priznanje Draganu Nikoliću, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da LIFFE ima za cilj da promoviše filmske stvaraoce iz Srbije i eks Jugoslavije, ali i da na konkretan način doprinese decentralizaciji kulture.

“Kada nas rastave ratovi, film nas može sastaviti i spasiti, i, evo, to se dešava ovde u Leskovcu sedmi put za redom.”

Osim Dragana Nikolića, to prestižno priznanje ranijih godina dodeljeno je glumcima Mikiju Manojloviću, Lazaru Ristovskom i Radetu Šerbedžiji.

Festival je otvoren u dvorištu Centra za stručno usvrašavanje pred mnogobrojnom publikom kojoj su se poklonili i glumica Radmila Živković i reditelji Miša Radivojević i Stole Popov, članovi stručnog žirija, glumci Svetozar Cvetković i Tihomir Stanić i glumica Milena Pavlović, čerka Živojina Pavlovića.

“Moj otac je bio pravi jugoslovenski reditelj. Jedno vreme radio je samo u Sloveniji jer mu je u Srbiji bilo zabranjeno snimanje filmova.”

Sat ranije ona je sa sa majkom Snežanom otvorila izložbu “Žika Pavlović lično” u leskovačkom Kulturnom centru.

Makedonski reditelj Stole Popov, prisećajući se saradnje sa Žikom Pavlovićem, rekao je da je razbijanje bivše Jugoslavije bilo “velika budalaština” jer su mali prostori postali skučeni za umetnike.

Publici se poklonio i reditelj Slobodan Skerlić, čiji je film “Top je bio vreo” prikazan sinoć, kao prvi od 12 dugometražnih filmova iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije. Oni se takmiče za Gran pri “Živojin Pavlović”.

Naredna četiri dana gledaoci će imati priliku da vide još 11 dugometražnih filmova u takmičarskom i devet filmova u pratećem programu, ali i izložbu posvećenu glumcu Ljubiši Samardžiću.

Takođe, biće održan i treću skup reditelaj iz regiona kome, zbog snimanja novog filma, neće prisustvovati Darko Bajić, umetnički direktor LIFFE i inicijator rediteljske konferencije u Leskovcu.

Inače, pred Leskovčanima je nastupila hrvatska pevačia Josipa Lisac, za čiji koncert je bilo potrebno izdvojiti 1 000 dinara.

Izvor: tanjug, blic