Otvoren Centar za forenzičku obuku

Na Kriminalističko-policijskoj akademiji otvoren je Centar za forenzičku obuku koji je opremljen donacijom Švedske u vrednosti od 540.000 evra.

.

Centar, opremljen u ovom momentu najsavremenijom opremom za opštu i specijalističku forenzičku obuku, otvorili su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp.

Uz opremu, iz švedske donacije obezbeđen je i forenzički materijal za dve godine tako da će studenti Kriminalističko-policijske akademije moći da steknu neophodna znanja za tu vrstu rada.
Donacija za Centar za forenzičku obuku deo je projekta jačanja kapaciteta MUP, čija je ukupna vrednost milion i po evra.

Stefanović i Asp prisustovali su i demonstraciji rada forenzičkih timova u Kriminalističko-policijskoj akademiji.

Stefanović je zahvalio Kraljevini Švedskoj na još jednoj donaciji naglasivši značaj razvoja forenzičkih kapaciteta i za nastavak evropskih integracija Srbije.

On je rekao da je na tom putu naročito u poglavlju 24 koje se odnosi na obaveze naše policije izuzetno značajna pomoć koju nam Švedska pruža već godinama.
"Dogovorili smo se da kroz različite projekte pojačamo kapacitete kao i našu stratešku ulogu i strateško upravljanje pogotovu vezano za forenzičku laboratoriju i analize koje primenjuju studenti KPA, ali i policija u celini", rekao je on.

Stefanović je podsetio da forenzika pomaže u rešavanju nekih od najtežih slučajeva naglasivši da će to biti novi pravac razvoja ovog dela policije.
Prema njegovim rečima, cilj da srpska policija i uz pomoć Švedske uspešno odgovori na sve izazove i da bude jedna od najopremljenihi i naojobučenijih.

Amasador Švedske je rekao da ta drzava već duže vreme ima dugu i veoma konstruktivnu saradnju sa MUP-om Srbije.

On je dodao da je Švedska treći po veličini donator u Srbiji i da veliki deo te pomoići ide na saradnuju sa MUP-om.
"Radimo u različitim oblastima, a jedna od njih je ona koju smo videli danas - razvoj forenzičkih kapaciteta policije", rekao Asp.

Prema njegovim rečima, zajednički se radi i na jačanju obaveštajnih kapaciteta MUP-a kao i na reformama, a saradnja će biti nastavljena i u budućnosti.