Đule, Nele Karajlić i Vladimir Arsenijević s publikom na „TI“

Na sedmom Festivalu knjige U Aranđelovcu, 5. i 6. septembra, predstaviće se 25 izdavača iz Srbije i regiona. Kao i prethodnih godina, Festival organizuje Centar za kulturu i obrazovanje, pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i informisanja i Opštine Aranđelovac.

.

Organizator festivala veliku pažnju posvetio je pratećem programu koji će se, kako je najavio urednik Saša Simonović, održati na Gradskom trgu, a u slučaju kiše u Dvorani "Park".

Na svečanom otvaranju u 18 časova, publici će se predstaviti kvintet „Tango džentlmens“, a potom slede promocije zbirke pesama Zorice Ćiraković i knjige "Beležnica profesora Miškovića" Ratka Dmitrovića.

U subotu, 6. septembra, u 17.30h predstavlja se Književna omladina Srbije. Vladimir Arsenijević, najmlađi dobitnik NIN nagrade i jedan od najviše prevođenijih srpskih pisaca svoje generacije, predstaviće svoju knjigu "Ovo nije veselo mesto".

Posle muzičko-scenskog recitala "Pripovetke jednog kaplara" Branislava Nušića, svoje knjige predstavljaju dvojica muzičara - Đule Van Gog i dr Nele Karajlić.

Promocija knjige "Van Gog - tragovi prošlosti" Zvonimira Đukića planirana je za 19.45, a u 20.30 "Fajront u Sarajevu" Nenada Jankovića, alijas Dr Karajlića, osnivača, kompozitora, tekstopisca i frontmena grupe „Zabranjeno pušenje“.

"Fajront u Sarajevu" je, prema rečima urednika Festivala Saše Simonovića, teško, pomalo bolno, svakako setno prebiranje po uspomenama jednog od Sarajlija koji su taj grad u Titovoj Jugoslaviji učinili posebnim. To je njegova priča, iskrena, duhovita, priča bez koje predratno Sarajevo nije moguće razumeti do kraja.

U Aranđelovcu će se predstaviti izdavačke kuće Klio, Kreativni centar, Srpska književna zadruga, Laguna, Lira, Gramatik, Logos, Legenda, Kairos, Paideia, Alma, Catena Mundi, Književna omladina Srbije, Bernar, Narodna biblioteka „Sveti Sava", Udruženje građana "Baština i budućnost", Vulkan izdavaštvo, Leo komerc, Čigoja, Beoknjiga, Beoletra, Hobi sport, Čarobna knjiga, Geopoetika, Dereta...

Održavanje Festivala knjige pomogli su Narodna biblioteka "Sveti Sava", Narodni muzej, Fond "Prvi srpski ustanak", JKP Zelenilo i Turistička organizacija.