Depardje: Srbija je mala velika zemlja

Poznati glumac Žerar Depardje, koji boravi u poseti Beogradu, istakao je da je ponosan što Srbija ne prati politiku Evropske unije kada je reč o sankcijma prema Rusiji, poručivši da je život suviše lep da bismo se bavili sukobima.

.

Francuski glumac, koji ima rusko državljanstvo, nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Vladi Srbije, rekao je da smatra da je Srbija pokazala vidovitost, odlučnost i humanost odlukom da ne uvede sankcije Rusiji.

"Ponosan sam i što Srbija nije pratila Evropu kada je reč o blokiranju Rusije i uvođenju sankcija, zato što je to situacija koja će se sigurno rešiti, i to unutar Evrope, među Evropljanima. To je nešto zbog čega sam impresioniran, jer ste vi tom odlukom pokazali svoju vidovitost, ali i odlučnost, i humanost", poručio je Depardje.

Na najavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da bi krajem jeseni u Beograd trebalo da dođu predsednici vlade Francuske, Albanije i Kine, i drugih evropskih zemalja, Depardje je istakao da je zbog toga veoma srećan.

"Činjenica da te značajne ličnosti dolaze ukazuje da su one zainteresovane za vašu zemlju. Ponošan sam što to čujem", rekao je Depardje.

Na pitanje o razlozima posete, francuski glumac je naglasio da je to zbog želje da upozna srpsku kulturu.

"Reč je o velikoj zemlji, maloj, ali velikoj zemlji kada je reč o istoriji i kulturi. Mene zanima kultura, to je i razlog zašto sam ovde. Nisam došao ništa da tražim, osim da upoznam humane ljude. I to je ono po čemu želim da budem prepoznat u svetu - da sam građanin sveta. Život je previše lep da bismo se bavili sukobima, i nije nužno da se definišem kao državljanin Francuske. Ja sebe više definišem građaninom sveta", rekao je Depardje.

Premijer Srbije rekao je da je, tokom kratkog sastanka, od poznatog glumca imao priliku da mnogo toga nauči, istakavši da je posebno počastvovan, jer je Depardje pokazao veliko poštovanje prema Srbiji, njenoj istoriji "i na neki način i prema srpskoj politici".

Vučić je dodao da tokom sastanka nije bilo konkretnih dogovora o eventualnoj saradnji, ali je tu mogućnost ostavio otvorenom.

Nismo se dogovarali ni oko kakvih oblika formalne saradnje, rekao je srpski premijer, jer između prijatelja to možemo da rešavamo i na drugačiji način.

"Važno je da će Depardje na svakom mestu u svetu dobro i lepo govoriti o Srbiji", ocenio je Vučić.

Premijer Srbije otkrio je i da je francuskom glumcu uputio i jednu molbu, koju je on prihvatio.

"Zamolio sam ga da se napravi neki vid saradnje i nešto u vezi sa Srbijom. Nisam stručnjak za umetnost, da li je to neki film koji će da govori o Srbiji, ili će da snimi nešto u Srbiji. To je samo bila ideja i Depardje je to prihvatio", izjavio je Vučić.

Posle konferencije za medije, premijer Srbije uručio je francuskom glumcu "srpsku korpu", odnosno tri boce vina i proizvode koji promovišu Srbiju, na šta je Depardje odgovorio da će vino iz svoje vinarije naknadno poslati premijeru jer nije spremio poklon pre dolaska u Beograd.
Slavni francuski glumac danas boravi u Beogradu.

Pre dve godine odrekao se francuskog državljanstva zbog visokih poreza za bogataše, preselio se u Belgiju, a zatim je 2013. godine dobio i počasni ruski pasoš.

Prošle godine je posetio i Crnu Goru, sastao se sa premijerom Milom Djukanovićem i dobio zvanje ambasadora crnogorske kulture, a predstavlja se i kao predstavnik ruske republike Mordovije.