Dragi đaci, srećan vam Prvi septembar!

Želimo vam srećan polazak u školu. U osnovnu ili u srednju. Želimo vam bezbroj ljubavi, lepih trenutaka, novih prijatelja... Pre svega, želimo vam da steknete nova znanja i da jednog dana budete ponosni na njih.

.

Danas je prvi dan nove školske godine. Za stare i nove osnovce i srednjoškolce. Na nastavu kreću i đaci čije su škole oštećene u majskim poplavama. Prvi put u đačke klupe sešće oko 68 500 prvaka, približno koliko i prošle godine. U školama će ih dočekati svečanim prijemima i lepim poklonima...

U Srbiji se na početku nove školske godine otvara nekoliko novih škola i to u Novom Sadu, dve škole u Novom Pazaru, beogradskom naselju Ovča, a rekonstruisana je i škola u Aleksincu.

Đaci iz poplavljenih područja, u Obrenovcu, Osečini, Krupnju, Loznici, neće kasniti sa nastavom, kažu iz Ministarstva prosvete i navode da izvođači radova imaju rok od 40 dana za sanaciju, malterisanje, krečenje... Do tada, časovi će biti organizovani na višim spratovima školskih zgrada.

Iz Ministarstva napominju da će svi učenici iz poplavljenih mesta, od prvog do osmog razreda, njih oko 60 000, dobiti besplatne knjige. Zahvaljujući donatorima, imaće i rančeve i školski pribor i ta akcija je odvojena od projekta besplatnih udžbenika za đake do prvog do četvrtog razreda, koji je ove godine državu koštao oko 700 miliona dinara.

Ministar prosvete Srđan Verbić je za novu školsku godinu najavio novi sistem male mature, "relakisiranije" ocenjivanje đaka, kao i zapošljavanje ljudi koji dolaze po konkursima, najboljih, a ne onih koji su na listama tehnoloških viškova.

Verbić takođe podseća da učenici, posebno prvaci, traže uzore i da svi koji organizuju štrajkove na početku školske godine moraju da razmisle kakav primer daju đacima.

Komentarišuci najavljene proteste albanskih stranaka zbog nedovoljnog broja udžbenika na albanskom, ali i štrajk prosvetara u pojedinim školama zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru, Verbić je rekao da je štrajk legitiman način borbe i da se nada da će protest oni ostati u zakonskim okvirima i da zbog toga neće trpeti učenici.

"Prvacima su njihove učiteljice najlepše i najpametnije na svetu, to je ogromna odgovornost i svi učitelji treba da dobiju podršku. Oni moraju da pokažu ne samo kako se uči, već kako se odgovorno odnosi prema radu i učenju. To je ono što je zadatak za sve nas da svojim primerom pokažemo prvacima kako treba da pristupe poslu", naglasio je Verbić.

Izvor: tanjug