Ponovo crveni nivo uzbune zbog vulkana na Islandu

Na Islandu je zbog aktivnosti Bardanbunga vulkana ponovo podignut nivo uzbune na najviši - crveni stepen, kao upozorenje avionima na mogući pepeo u vazduhu.

.

Meteorološka služba Islanda izvestila je o novoj erupciji koja se dogodila na oko pet kilometara severno od Dingjujekul glečera kao o "vrlo mirnoj erupciji koja se jedva meri seizmološkim aparatima", prenosi AP.

Vazduhoplovni zvaničnici te zemlje ipak su zatvorili vazdušni prostor u oblasti erupcije na visini od 1,823 m. Većina komercijalnih letova ovim neće biti pogođena jer putnički avioni lete na većim visinama.

Za sada nije primećen vulkanski pepeo i Odsek za civilnu zaštitu Islanda navodi da svi aerodromi u toj zemlji ostaju otvoreni.

Bardarbunga vulkan se nalazi ispod Vatnajokul glečera na istoku Islanda. Ta oblast je popularna za turiste tokom letnjih meseci. Ipak, vlasti Islanda, zbog vulkanske aktivnosti, za svaki slučaj, evakuisale su sve turiste u tom regionu.

Zbog erupcije Ejafjalajokul vulkana na Islandu je 2010. godine nedeljama je bio zabranjen avio-saobraćaj, što je izazvalo potpuni haos milionima putnika.Tada je više od 100,000 letova bilo otkazano jer pet dana evropski vazdušni prostor nije funkcionisao zbog pepela koji je opasan za motore aviona.