Hoćete u Rusiju, ovo su pravila

Međunarodne agencije za kreditni rejting moraće ubuduće da osnivaju zavisna preduzeća u Rusiji, umesto dosadašnjih predstavništava i filijala.

.

Takođe će morati da dobiju akreditaciju centralne banke, piše list Komersant, pozivajući se na tekst predloga zakona.

Ruska centralna banka je bonitetnim agencijama poslala radnu verziju tog dokumenta, koji bi trebalo da odgovarajućem tržištu u Rusiji da posebnu zakonodavnu osnovu.

Do sada u Rusiji nije postojao poseban zakon koji je regulisao rad rejting agencija. Centralna banka je počela da radi na njemu zbog dobijanja funkcije megaregulatora.

Kako pretpostavljaju učesnici na tržištu, sankcije i prestanak aktivnosti "velike trojke" međunarodnih agencija (Mudiz, Fič, S&P) prema nekim ruskim emitentima aktualizovali su tu temu i planira se da zakon stupi na snagu 1. januara 2015. godine.

Sada tri najveće agencije za kreditni rejting u Rusiji imaju samo predstavništva i filijale, koje se, kao i osnovne strukture, prilagođavaju potrebama samo američkih i evropskih regulatora.

Zamenik predsednika centralne banke Rusije Vladimir Čistjuhin objašnjava da potreba formiranja zavisnih preduzeća, koja će se nalaziti u ruskom pravnom okviru, potiče iz potrebe obavljanja nadzora i kontrole rejting agencija, bez obzira na poreklo njihovog kapitala.

U slučaju kada regulator ima posla s filijalom strane kompanije, nadzor nad njom je teško sprovesti, dodao je Čistjuhin.

Nakon stupanja na snagu zakona, postoji rizik da se rejtinzi "velike trojke" razdvoje. Moguća situacija je da, kako navodi Komersant, na primer američki S&P da rejting nekom ruskom emitentu a da ruski S&P taj rejting ne prizna.