Ovacije za Jovana Kolundžiju na festivalu u Španiji

Posle izuzetno uspešnih gostovanja na Ohridskom letu i festivalu Arlemm, kao i nastupa na ovogodišnjem Belefu, naš proslavljeni violinista, maestro Jovan Kočundžija, sinoć je oduševio publiku na prestižnom festivalu Musica Vila De Llivia u Španiji, čiji je bio počasni gost.

.

Organizatori jednog od najuglednijih muzičkih događaja u Španiji, koji već više od tri decenije okuplja najveća imena klasične i barokne muzike, ali i džez zvuka, pozvali su našeg violinistu da svečano zatvori 33. izdanje festivala, a poziv je usledio posle izuzetno uspešnog koncerta maestra Kolundžije u Barseloni marta ove godine.

U impozantnom zdanju Velike katedrale u Ljiviji, gde se festival tradicionalno održava, a koje je poznato po raskošnom enterijeru i odličnoj akustici, Jovan Kolundžija je sa jednim od najcenjenijih španskih orkestara – UNESCO Barselona orkestrom, a pod dirigentskom palicom Gonsala Komeljasa, izveo remek dela Johana Sebastijana Baha – Koncert za violinu i orkestar u E-duru, kao i Koncert za dve violine i orkestar u d-molu, gde je scenu podelio sa jednim od najboljih španskih violinista mlađe generacije, Hozeom Fernandezom. Na programu koncerta bilo je i čuveno delo Georga Fridriha Hendla, Concerto grosso op. 6 br. 11 i br. 5.

Veliki prostor crkvenog zdanja iz 18. veka, bio je premali za sve zainteresovane koji su želeli da prisustvuju ovom muzičkom događaju. Zahtevna festivalska publika je našeg violinistu ispratila sa scene uz višeminutne ovacije, a odmah su usledile i odlične kritike, koje posebno ističu Kolundžijinu maestralnu interpretaciju zahtevnih i složenih kompozicija, koja je svojstvena samo izuzetnim virtuozima.