Međunarodni festival sportskog filma

Treći Međunarodni festival sportskog filma održaće se od 22. do 25.avgusta na Zlatiboru.

.

U takmičarskoj konkurenciji nastupiće autori 12 dokumentarnih filmova iz Indije, Engleske, Istočnog Timora, Francuske,Rusije, Poljske, SAD-a, Kanade,Turske, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Prema rečima direktora festivala Mihajla Todorovića ove godine, pored nagrada autorima, festival dodeljuje i priznanja za životno delo.

“Ova priznanja iz oblasti sporta dodelićemo Miru Ceraru, Ranku Žeravici, Radomiru Antiću i Branku Iliću, koji je predsednik Fudbalske federacije države Ilinois iz Čikaga. Laureat iz oblasti filma je reditelj Goran Marković”, kaže Todorović za Tanjug.

Priznanja će ove godine dobiti i Filmske novosti, koje će u okviru festivala prikazati filmski program sa temom sporta od 1946. do 1989.godine, kao i promovisati Monografiju 70 godina Filmskih novosti. Pored Filmskih novosti priznanja će biti dodeljena i Sportskom savezu Srbije i Jugoslovenskoj kinoteci.

Pored filmova u takmičarskoj kategoriji na festivalu će biti prikazani i dugometražni igrani filmovi Montevideo vidimo se, Nacionalna klasa i Trener.

Osnivači festivala su Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Maja film Užice, a partneri su Olimpijski komitet Srbije i Sportski savez Srbije.