Dečaci Lazar i Novak putuju u inostranstvo na lečenje

Lekarska komisija za upućivanje pacijenata na lečenje u inostranstvo odobrila je lečenje teško obolelog četvorogodišnjeg dečaka Novaka Kokorovića na lečenje u Nemačku i Lazara Koljibabića na transplantaciju jetre u Italiju.

.

Republički Fond za zdravstveno osiguranje odmah je preduzeo hitne mere oko organizacije, finansiranja i upućivanja Novaka Kokorovića u bolnicu "Krankenhaus Mara Maraweg" u gradu Belefildu u Nemačkoj, navodi se u saopštenju.

Lečenje Novaka, koji ima retko neurološko oboljenje, u Nemačkoj je u najhitnijem mogućem roku organizovalo Ministarstvo zdravlja, rekao je Tanjugu ministar Zlatibor Lončar.

Ministar kaže da je s tim u vezi hitno sazvan konzilijum koji je dao svoje mišljenje, te da je to mišljenje "istog sekunda" prosleđeno Republičkom fondu za zdrastveno osiguranje da taj slučaj pozitivno reši.
"Ministarstvo je u koordinaciji za Kontrolom leta obezbedilo i avion kojim će mali Novak biti prevezen u Nemačku i do bolnice, a Fond će pokriti samo troškove dijagnostike", rekao je ministar.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić rekao je ranije danas Tanjugu da je konzilijum preporučio lečenje Novaka u inostranstvu.
"Završen je konzilijum i preporučeno je da se dijagnostika i lečenje dečaka nastave u inostranstvu", rekao je Đukić.

Đukić je rekao da bi u Nemačkoj trebalo da se kompletiraju sve dijagnostičke procedure i da se vidi koje su opcije daljeg lečenja dečaka koji ima retko neurološko oboljenje.

Novak ima Dendi Voker sindrom - gde dolazi do oticanja mozga i čestih epileptičnih napada, a oboljenje se javlja kod jednog od 30.000 mališana.

Njegovo zdravstveno stanje u poslednjih nekoliko dana naglo se pogoršalo, a u Srbiji su iscrpljene sve mogućnosti dijagnostike i njegovog lečenja.

Roditelji malog Novaka Kokorovića pre 11 godina izgubili su devojčicu koja je bolovala od iste bolesti kao i njen brat.

RFZO po hitnom postupku, organizovao je i upućivanje na lečenje teško obolelog dvogodišnjeg dečaka Lazara Koljibabića, kome je neophodna hitna transplantacija jetre u Italiji.

Dete će već sutra ujutro biti prevezeno avionom Vlade Srbije u bolnicu "Azienda Ospedaliera Papa Giovanni XXIII" u gradu Bergamo u Italiji.