Putin: Rusija će činiti sve da se prekine bratoubilački rat

Rusija će činiti sve da bi se okončao "krvavi haos" i "bratoubilački rat" u Ukrajini, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, naglašavajući i da Rusija ne želi da se izoluje od spoljnog sveta, ali ni da se prema njoj ponašaju prezrivo ili mentorski.

.

Pritom je ocenio da bi poluostrvo Krim moglo za Rusiju da ima ujedinjujuću ulogu.

"Činićemo sve što od nas zavisi da bi taj konflikt bio što pre prekinut, kako bi u Ukrajini prestala da se lije krv", rekao je Putin obraćajući se poslanicima Dume (donjeg doma parlamenta) i članovima vlade u krimskom letovalištu Jalti.

Nazivajući događaje u Ukrajini "krvavim haosom" i "bratoubilačkim konfliktom", Putin je rekao da je situacija iz dana u dan sve dramatičnija i da je na jugoistoku Ukrajine izbila je "obimna humanitarna katastrofa", preneo je Itar-Tas s.

Ruski predsednik je, pritom, istakao da Rusija ne namerava da se izoluje od spoljnjeg sveta.
"Treba mirno, dostojanstveno i efikasno da gradimo svoju zemlju, ne ograđujući se od spoljnjeg sveta, ne kidajući veze sa partnerima, ali i ne dajući da se sa nama prezrivo ili mentorski ponašaju", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, uspešan razvoj Rusije treba da bude zasnovan na unutrašnjim resursima, uključujući dodatne stimulacije industrijskoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

Putin je rekao da rusko društvo treba da se konsoliduje i mobilizuje ali "ne za ratove ili neke konflikte", već "za uporan rad za Rusiju i u ime Rusije".

Rusiju u oslanjanju na tradicionalne vrednosti, kako je kazao, podržavaju i stanovnici drugih, čak i zapadnih zemalja, gde se te vrednosti zbog aktuelne politike ruše.

Putin je rekao da "ruske sankcije" nisu samo kontramere na embargo, već način da se podrže domaći proizvođači i otvori tržište za nove partnere "koji žele da sarađuju s Rusijom i spremni su na takvu saradnju".

Prema njegovim rečima, Moskva je uvela sankcije zemljama koje su prethodno Rusiji uvele "potpuno neosnovane i nelegalne sankcije".
"Za nas su sada najvažnija unutrašnja pitanja, naši ciljevi i zadaci, koje pred nama postavlja narod i građani Rusije", rekao je

Putin i dodao da vlast treba da se usredsredi na rešavanje nacionalnih pitanja.
"Naša budućnost je samo u našim rukama", kazao je on.

Putin je rekao da bi Krim, koji je pristupio Ruskoj Federaciji, mogao da igra ujedinjujuću ulogu za Rusiju, da bude "svoje vrste istorijski i duhovni izvor, još jedna linija pomirenja crvenih i belih".

Ukazujući da je za to crnomorsko poluostrvo vezano sećanje i na pobede, ali i na tragediju bratoubilačkog građanskog rata početkom 20. veka.

Na Krimu se, rekao je Putin, mnogi problemi "nisu rešavali decenijama", vlasti Ukrajine bile su prinuđene da rešavaju probleme na drugim teritorijama, a sa Krima su "uzimali mnogo a davali malo".
"Sada u okviru prelaznog perioda, mi donosimo najneodložnije prioritetne mere, kako bismo popravili stanje", rekao je ruski predsednik.

Putin je rekao da na Krimu treba da bude osigurana ravnopravnost tri jezika - ruskog, ukrajinskog i krimsko-tatarskog.
Prema njegovim rečima, pripremljen je program za dugoročan razvoj Krima a ukupan obim finansiranja do 2020. godine premašuje 700 milijardi rubalja (oko 14,6 milijardi evra).

Putin je zahvalio poslanicima i političkim snagama Rusije koji su "u sudbonosnim danima za Sevastopolj, Krima i celu Rusiju" pokazali jedinstvo i solidardnost, navela je ruska agencija.