Prevrnuo se autobus kod Subotice, jedna osoba poginula

Jedna osoba je poginula, a tridesetak je povređeno u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros oko šest sati na autoputu između Bačke Topole i Subotice.

.

Do saobraćjne nesreće je došlo pošto je vozač autobusa, turske registracije iz za sada neutvrđenih razloga, "izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo sa puta", saopštila je subotička policija.

Saobraćajna nesreće se dogodila u 5,40 časova, na autoputu između Subotice i Novog Sada, kod Bačke Topole navela je policija koja je potvrdila da je jedna osoba iz autbusa podlegla povredama na licu mesta.
"Vozač autobusa, turskih registarskih oznaka, koji se kretao iz pravca Novog Sada ka Graničnom prelazu Horgoš, iz za sada neutvrđenih razloga, izgubio je kontrolu nad vozilom i sleteo sa puta", navodi se u saopštenju.

U saobraćajnoj nesreći, "poginula je turska državljanka.

U Opštu bolnicu u Suboticu dovezeno je 36 putnika iz Turske, koji su jutros povređeni u saobraćajnoj nesreći kod Bačke Topole, a dve osobe su zbog teške i lakše povrede zadržane u bolnici.

Turski državljanin E.T. zadobio je teške povrede grudnog koša i smešten je na odeljenje reanimacije, dok je G.G zadobio lake telesne povrede i sa potresom mozga zadržan na odeljenju hirurgije radi daljeg praćenja zdravstvenog stanja, saopšteno je iz Opšte bolnice u Subotici,

Ostali putnici su nakon ukazane prve pomoći i pregleda pušteni kući.

Uviđaj na mestu nezgode, izvršili su tužilac Osnovnog javnog tužilaštva i pripadnici saobraćajne policije Policijske uprave u Subotici.

Prema izjavama očevidaca, autobus je prevozio uglavnom mlađe osobe, verovatno na ekskurziju.

Tačan uzrok nesreće se još ne zna. Vozač će biti priveden, a tumač za turski jezik je u bolnici sa povređenima.

Putnici misle da je vozač zaspao

Najverovatniji uzrok prevrtanja turskog autobusa je taj da je vozač zaspao, smatraju povređeni putnici, državljani Turske, koji su smešteni u Opštoj bolnici u Subotici.

Oko tridesetak mladih, ugavnom sa lakim povredama, nakon ukazane pomoći u toku prepodneva bilo je smešteno u holu Hitnog prijema u Opštoj bolnici.

Većina njih je vidno potresena, nisu želeli da im se snimaju lica kamerama, pošto još nisu stupili u kontakt s porodicama.

Oni koji su želeli pred kamere kažu da su krenuli turistički u zapadnu Evropu na odmor - Budimpešta, Prag, Beč i dalje ka Francuskoj i Italiji. Danas im je bio drugi dan putovanja. U momentu nesreće su spavali, a probudio ih je udar i vrištanje putnika.
"Mi smo spavali. Probudila nas je nesreća. Došla je Hitna pomoć i dovezla nas ovde. Spavali smo i mislimo da je i vozač zaspao, jer je put veoma dobar", rekla je jedna od putnica.

I ona i njeni prijatelji potreseni su zbog gubitka prijateljice, žene stare oko 50 godina, koja je izgubila život u nesreći.

Kako je izjavio Goran Babičković, načelnik urgentnog odeljenja Opšte bolnice u Subotici, 37 pacijenata dovezeno je kolima Hitne pomoći oko sedam časova ujutro, gde su zbrinuti i pregledani.

Životno ugroženih nema, a dva pacijenta su zadržana na bolničkom lečenju.
"Jedan je zbog komocije mozga zadržan na odeljenju neuro-hirurgije. Drugi pacijent je zadržan na odeljenju reanimacije zbog povrede grudnog koša. Taj pacijent, prema mojim informacijama, biće transportovan u Institut u Sremskoj Kamenici", rekao je Babičković.

On je dodao da je još troje pacijenata zadržano na opservaciji u subotičkoj bolnici, uglavnom zbog povreda glave, dok je većina ostalih puštena sa urgentnog odeljenja.

Što se tiče turskog vozača, Babičković je rekao da je on pregledan, da ne zna rezultate pregleda i da je sada u nadležnosti istražnih organa.

Prema njegovim rečima, povređene je kontaktirao i konzul Turske kome su i nadležni u bolnici i sami putnici pružili informacije.