Glumac Robin Vilijams pronađen mrtav

Čuveni glumac Robin Vilijams pronađen je mrtav, prenosi Hafington post. On je pronađen u u svom stanu u severnoj Kaliforniji i prema prvim informacijam radi se o samoubistvu, saopštile su vlasti.

.

Robin Vilijams imao je 63 godine. Za ulogu u filmu Dobri Vil Hanting nagrađen je oskarom.

Popularni glumac rođen je 21. jula 1952. godine u Čikagu. Prvo je probao da studira političke nauke, koje je napustio posle godinu dana da bi upisao Fakultet dramskih umetnosti u Njujorku. Tokom studija, ali i nakon što je diplomirao, igrao je različite uloge, uglavnom u pozorišnim komedijama.

Pošto se kao uspešan glumac u komedijama nametnuo mnogim rediteljima, ubrzo se pojavio u nekoliko televizijskih humoristickih serija, od kojih je najpoznatija "Happy Days as Mork".

Početkom osamdesetih godina dobija i prve uloge u serijama koje su se emitovale na kablovskoj televiziji. Te serije su mu donele veliku popularnost, posebno "Home Box Office". Na vrhuncu popularnosti na televiziji dobija i svoje šou emisije Vece sa Robinom Vilijamsom" i "Robin Williams: Live at the Met".

Tih godina dobija i prve uloge u komedijama koje su ga proslavile širom sveta: "Popaj", "Moskva na Hadsonu", "Club Paradise" i "The Best of Times".

Na "A listu holivudskih glumaca" Vilijams stiže zahvaljujući nominaciji za Oskara za glavnu ulogu u filmu "Dobro jutro, Vijetname". Usledila je i nominacija za nagradu Akademije za ulogu u filmu "Društvo mrtvih pesnika". Solidan uspeh ostvario je i u filmu Stivena Spilberga "Kapetan Kuka", gde je igrao Petra Pana.

Svoj glas pozajmio je i crtanom junaku Aladinu. Producentski debi ali i uspešnu glavnu ulogu ostvario je u komediji "Mrs. Doubtfire", gde je igrao oca koji mora da se preruši u kućnu pomocnicu da bi proveo više vremena sa decom. Devedesetih godina ističe se ulogama u filmovima "Džumandži", "Devet meseci" i "Dobri Vil Hanting", u kom je imao sporednu ulogu za koju je dobio svog jedinog Oskar.

Razveo se od svoje prve supruge, Valerije Velardi, 1988. godine, posle deset godina braka. Godinu dana kasnije, venčao se sa Marsijom Gares, koja je bila dadilja njegovog sina iz prethodnog braka. Sa njom je imao dvoje dece.