Srbija će Rusiju snabdevati hranom

Srbija je jedna od zemalja sa liste prioritetnih iz kojih će Rusija uvoziti poljoprivredne i prehrambene proizvode nakon što je dosadašnjim snabdevačima uvela sankcije.

.

"Za nas su za uvoz voća i povrća perspektivni Azerbejdžan, Uzbekistan, Jermenija, Tadžikistan, u izvesnoj meri Kirgizija. Uz njih su Turska, Iran, Srbija. Veoma obećavajuće zemlje su Iran, Maroko, Egipat. Njima su potrebni naši proizvodi - žito, biljno ulje, a nama njihovo voće, povrće, jagode i citrusi", rekao je kanalu Rosija 1 ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov.

Prema njemu, veoma jako tržište koje "kuca na naša vrata" su zemlje Latinske Amerike - Čile, Argentina, Paragvaj, Ekvador, Peru.
"Pregovaramo sa njima, a oni su se postrojili da nam povećaju isporuke svojih proizvoda", kazao je ministar.

On je dodao da će isporuke norveške ribe zameniti sama Rusija.

Rusija je prošle godine izvezla skoro dva miliona tona ribe i proizvoda od ribe, dok je uvezeno nešto manje od milion tona, podsetio je Fjodorov i ukazao da zemlja ima veliki potencijal za proizvodnju ribe, samo je potrebno da se dogovori s trgovačkim lancima, da produkciju sa izvoza preusmere na domaće tržište.

Fjodorov je takođe izrazio uverenje da u vezi sa uvođenjem sankcija na uvoz prehrambene robe iz EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške u Rusiji neće doći do deficita ili rasta cena.

On je naveo da u početku može da bude problema sa "veoma skupim sirevima iz Italije i Francuske, ostrigama i školjkama, ali to nije segment koji može da izazove teškoće u zemlji. To je premijum klasa i zanemarljiva je, a naš zadatak je prvenstveno da podržimo ruske poljoprivrednike", naglasio je Fjodorov.