Info

Izbegavati sunce, uzimati tečnost i laganu hranu!

Izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, lagana ishrana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, saveti su portparola Hitne pomoći dr Nade Macure građanima zbog veoma toplog vremena koje se očekuje tokom dana u celoj Srbiji.
11.08.2014. - 08:27h

Dr Macura je savetovala nošenje boce sa vodom, uzimanje vitamina i kontrolu arterijskog krvnog pritiska.

Portparol Hitne pomoći je upozorila da posebno hronični bolesnici i starije osobe ne bi trebalo duže da stoje na nogama i savetovala veliki oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se izbegavanje boravka na suncu u periodu kada je najveća vrućina od 10 do 17 časova, uzimanje voća i povrća i pet obroka dnevno.

Hroničnim bolesnicima savetuje se uredno lečenje i terapija, a u slučaju pojave tegoba, pogotovu kod srčanih bolesnika, kada se osete bolovi u grudnom košu, potrebno je obustaviti svaki napor i potražiti savet lekara.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se boravak u hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, nošenje lagane i komotne odeće i šetnje ujutro i uveče.

Lekarima su se tokom protekle noći u Beogradu najčešće obraćale gotovo sve vrste hroničnih bolesnika, a najčešće astmatičari, srčani i psihijatrijski pacijenti, rekla je dr Macura.

U Srbiji će danas, prema prognozi meteorologa, tokom dana biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, s najvišom dnevnom temepraturom do 34 stepena, koliko će biti i u Beogradu.

Izvor: tanjug