Spojen most Zemun-Borča, otvaranje krajem decembra

Konstrukcija mosta preko Dunava između Zemuna i Borče je spojena i most bi trebalo da bude otvoren krajem decembra ove godine, izjavila je danas potredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

.

"Radovi idu planiranom dinamikom i Vlada Srbije očekuje da otvorimo ovaj most krajem decembra", rekla je Mihajlović novinarima, tokom obilaska gradilišta mosta zajedno sa kineskim amasadorom Li Mančangom.

Mihajlović je rekla da će u toku 2015. godine biti potpuno završene sve pristupne saobraćajnice u dužini od 21 kilometar .
Do kraja ove godine trebalo bi da bude završen most zajedno sa pristupnim saobraćajniacma od Novosadskog do Zrenjaniskog puta, a do septembra 2015. godine deo od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta.

Mihajlović je rekla da je Ministarstvo građevinarstva maksimalno angažovano na realizaciji tog projekta i da je postavljanje mentora za taj most, kao i za druge deonice u izgradnji, dalo rezultate.

Ministar je najavila da će vlada sa izvođačem, kineskom kompanijom "Čajna roud and bridž korporejšn", potpisati već sledeće nedelje Aneks 4 , koji predviđa isplatu dodatnih do 2, 5 miliona evra za već završene radove.

Ambasador Kine je rekao da je siguran da će izgradnja mosta biti realizovana na vreme pod rukovodstvom ove vlade, koju je ocenio kao "sposobnu, vrednu i efikasnu".

On je naglasio da je to samo prvi infrastrukturni objekat koji grade zajedno Kina i Srbija, i izrazio očekivanje da je to tek početak i da će ih biti još mnogo.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine.

Novi most preko Dunava će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara. Glavni raspon mosta je dugačak 362 metra.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska
Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeduju država Srbija i Grad Beograd.
Most gradi kineska kompanije "Čajna roud and bridž korporejšn" (Ćina Road and Bridge Corporation).
Izgradnjom mosta Zemun-Borča, teretni saobraćaj koji ide iz Banata biće izmešten iz Beograda i taj most biće veza sa putnim koridorima 10 i 11.

To će biti drugi most na Dunavu u Beogradu, a urbanističkim planom predviđeno je da se u budućnosti u glavnom gradu izgradi još jedan most na Dunavu kod Vinče, kao i most preko Ade Huje.