Broj poginulih u zemljotresu u Kini porastao na skoro 600

Broj poginulih u zemljotresu jačine 6.1 stepen Rihterove skale, koji je u nedelju pogodio jugozapadnu kinesku provinciju Junan, porastao je na skoro 600, saopštile su danas kineske vlasti, dok su volonteri spasioci upozoreni da se ne približavaju području katatrofe.

.

Spasilačku operaciju ometaju kašnjenja u saobraćaju i odroni koji blokiraju puteve.

Potvrđeno je da je do ovog jutra poginulo najmanje 589 ljudi, objavilo je kinesko ministarstvo za civilna pitanja na svom sajtu.

Prema podacima tog ministarstva, povređena je 2.401 osoba, a 230.000 ljudi je evakuisano, dok je više od 80.000 kuća potpuno ili delimično srušeno.

U Longtoušanu, gde je bio epicentar zemljotresa, kasno sinoć je iz ruševina izvučeno telo malog deteta na očigled ožalošhene porodice.

Stotine preživelih su se danas okupile u nekoliko destina plavih šatora, a neki od njih su tiho jecali dok su im deljene zemičke.

Spasilačka operacija koncentrisana je u centralnom gradskom području, javlja AFP.

Meštani kažu da su u zemljotresu srušene spavaonice u domovima učenika, što podseća na katastrofu u Sečuanu 2008. u kojoj je poginulo više od 80.000 ljudi, među kojima je bilo hiljade dece strdale kada su se njihove jeftino izgrađene škole srušile.

Kineske vlasti su upozorile civilne volontere da ne prilaze području pogođenom zemljotresom, pošto su zbog saobraćajnih gužvi blokirani putevi za snabdevanje, a pristigla je humanitarna pomoć sa robom koja ne zadovoljava propisane standarde.

Više od 18.000 profesionalnih spasilaca, uglavnom vojnika i policajaca, upućeno je u područje katastrofe, javili su kineski mediji.