Nema preživelih u alžirskom avionu, pronađena crna kutija

Francuski vojnici danas su pronašli jednu crnu kutiju iz alžirskog aviona koji je pao na severu Malija, sa najmanje 116 putnika i članova posade, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland i potvrdio da u avionu nema preživelih.

.

"Nažalost, nema preživelih", rekao je Oland.

Francuski zvaničnici su takođe saopštili da su verovatni uzrok pada aviona loše vremenski uslovi, ali ne isključuju mogućnost terorističkog napada, preneo je AFP.

Francuski vojnici su odneli crnu kutiju, sa mesta pada aviona u regionu Gosi, blizu granice sa Burkinom Fasom, i prenose je ka severnom gradu Gao, gde je stacioniran francuski kontigent, rekao je Oland novinarima posle kriznog sastanka s ministrima u Parizu.

U avionu je bio 51 francuski državljanin.

Loši vremenski uslovi najverovatniji su uzrok pada alžirskog aviona sa 110 putnika i članova posade, saopštili su danas francuski zvaničnici, dodajući da se letelica raspala pri udaru u zemlju i da je od početka odbačena mogućnost da je avion možda pogođen sa zemlje.

"U samom startu smo odbacili mogućnost da je avion bio pogođen sa zemlje", rekao je ministar saobraćaja Francuske Frederik Kivilije, negirajući spekulacije da su avion sa 116 putnika i članova posade, možda pogodili pobunjenici na nemirnom severu Malija, preneo je AFP.

Kivilije je na francuskoj televiziji izjavio i da je, "imajući u vidu stanje aviona, gotovo neverovatno da ima preživelih".
U međuvremenu je francuski ministar unutrašnjih poslova Barner Kaznev, rekao da se avion verovatno srušio zbog vremenskih uslova, ali je dodao da "u ovom trenutku nijedna teorija ne može da se isključi".

Kaznev je rekao da je "avion uništen u trenutku pada".

Kivilije je takođe rekao da snažan miris nafte iz aviona na mestu nesreće i činjenica da su olupine rasute na relativno malom području, takođe, ukazuju da je uzrok nesreće povezan sa lošim vremenskim uslovima ili tehničkim problemima, preneo je Rojters.

Nešto ranije, u Francuskoj je potvrđeno da je olupina aviona pronađena u oblasti Gosi u Maliju, nedaleko od granice sa Burkinom Fasom i da je francuska vojna jedinica upućena da obezbedi mesto nesreće i prikupi prve informacije.
Avion, u kom se nalazio 51 državljanin Francuske jasno je identifikovan uprkos tome što se raspao, dodaje se u saopštenju kancelarije predsednika Fransoa Olanda.

U avionu na letu AH5017 bio je 51 francuski državljanin, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da je "Mekdonel Daglas 83" nestao u vreme kada je na području severnog Malija bila jaka oluja.

Oland je rekao u TV obraćanju da je španska posada signalizirala kontroli leta da menja pravac kretanja aviona "zbog naročito teških vremenskih uslova".

U avionu je, pored francuskih državljana, bilo 24 državljana Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Nemačke i dvoje iz Luksemburga.