Info

Smanjenje plata do 10 odsto, rebalans do 15. septembra

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je danas da će rebalans budžeta biti pred poslanicima u Skupštini Srbije najkasnije do 15. septembra i da će u toj sedmici biti i usvojen. Vlada Srbije trudiće se da plate i penzije ne budu smanjene ni za dinar više od 10 odsto.
25.07.2014. - 13:12h

Vujović je na konferenciji za novinare u Savezu ekonomista Srbije, rekao da je planirano da do 11. avgusta budu poznati svi parametri rebalansa budžeta i da budu dogovoreni na nivou vlade, svih ministarstava i sa MMF-om.

"Plan je da rebalans budžeta bude u Skupštini najkasnije do 15. septembra i da bude usvojen u toj nedelji od 15. do 19. septembra", rekao je Vujović koji je i vršilac dužnosti ministra finansija.

Vujović je rekao da je važno da se rebalansom obezbedi dovoljno sredstava da se strukturne mere mogu realizovati - dovoljno sredstava za socijalne programe, nastavak politike davanja stimulacija, privlačanje novih investitora...

Ministar je naglasio da je rebalans prvi korak u krupnoj fiskalnoj konsolidaciji.

 

Smanjenje plata i penzija ne više od 10 odsto

Vujović je izjavio da će se Vlada Srbije truditi da plate i penzije ne budu smanjene ni za dinar više od 10 odsto.

On je nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića sa ekonomistima, privrednicima i bankarima u sedištu Saveza ekonominista Srbije rekao da će detalji tog smanjenja i drugih ekonomskih mera vlade biti poznati po završtku rebalsa budžeta.

Vujović je rekao i da će samo deo troškova biti prebačen na plate i penzije jer će, kako je naglasio, mere biti pre svega usmerene na smanjenje sive ekonomije i to najviše na šverc cigareta.