Straćare oporezivane kao luksuzni stanovi

Jedan broj Nišlija koji stanuju u centru grada ovih dana dobija račune za porez na imovinu u gotovo tri puta višem iznosu nego prošle godine, a u gradskom Sekretrijatu za finansije kažu da je reč o novom načinu izračunavanja visine poreza koji isključuje umanjenja za elemente kvaliteta.

.

"Praktično, porez je povećan kod onih obveznika koji imaju stare i neuslovne objekte u prvoj gradskoj zoni", objasnila je za Tanjug Nina Ilić iz Sekretarijata za finansije grada Niša.

"Draštično veći porez dobili su svi oni objekti koji su imali broj bodova od 250 do 300, odnosno objekti koji su lošeg kvaliteta, a nalaze se u centralnim delovima grada. Po novom zakonu porez se računa na osnovu kvadrature, prosečne tržišne cene ostvarene u datim zonama u periodu od 1. januara do 30. novembra prethodne godine i koriguje se za koeficijent amortizacije koji može biti najviše 40 odsto i to za objekte starije od 50 godina", rekla je Ilić.

Do ovakve situacije dovelo je isključivanje olakšica koje su imali objekti napravljeni od lošeg materijala, bez kanalizacije, sa lošim instalacijama, bez funkcionalnog kupatila i sličo. Stopa amortizacije odnosi se samo na starost objekata i ona kao olakšica u Nišu iznosi 0,8 odsto po godini starosti, dok je maksimum na nivou Srbije jedan procenat.

U Sekretarijatu za finansije u Nišu napominju da je prosek povećanja cena poreza na nivou grada u svih osam poreskih zona 35 do 40 odsto, a da je problem nastao samo u slučajevima objekata lošeg kvaliteta u prvoj zoni. Takođe, napominju da su povećanje cena i primena novog zakona o porezu na imovinu pogodili i vlasnike vikendica i pomoćnih dvorišnih zgrada, letnjih kuhinja i sličnih objekatai koji do sada nisu uračunavani u stambeni prostor.

"Vikendice i vikend-kuće oporezuju se kao kuće za stanovanje, a drugi građevinski objekti ukoliko se nalaze uz glavni objekat i služe svrsi glavnog objekta oporezuju se kao kuće za stanovanje", naglašava Nina Ilić. Jedino olakšanje po novom zakonu postoji za stan u kome vlasnik stanuje i tu se porez umanjuje za 50 odsto. To je takozvani "poreski kredit" i kod vlasnika koji imaju više od jedne nekretnine računa se samo na onu u kojoj stanuju.

U niški Sekretarijat za finansije svakodnevno stižu žalbe na novi način računanja poreza na imovinu. Od ukuno 90.000 poreskih rešenja koja su ovih dana prosleđena vlasnicima ili će tek biti, čak 10 do 15 odsto ima značajno povećanje računa za poreze koji su u nekim slučajevima utrostručeni.

Novi zakon koji je doneo ove promene u obračunavanju poreza svojen je 30. maja prošle godine, a počeo je da se primenjuje od 1. januara ove godine.